Dubrovačke ljubavne legende

13.02.2022.

20:15

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT

Dubrovačke ljubavne legende

Dubrovačke ljubavne legende

Foto: Dnevnik / HRT

Uoči Valentinova, u Dubrovniku su svojim građanima i gostima poklonili besplatno tematsko razgledavanje grada pod nazivom "Tragovima ljubavi od davnina". Mogle su se čuti brojne ljubavne legende, ali i istinite priče, još iz vremena Dubrovačke Republike. 

Oliver Dragojević je u svakom intervjuu spominjao kako se u svoju ženu zaljubio na Stradunu. Brojne ljubavne priče vezane su uz Dubrovnik, no posebno su zanimljive one iz vremena Dubrovačke Republike. Prići djevojci u to vrijeme nije bio lak zadatak.

- Jedan mladić, da bi se približio djevojci koju je volio, maškarao u Romkinju i vrlo strpljivo proricao. Možete uopće zamisliti tu maštovitost, ljubavnu budućnost cijelom nizu žena, dok nije došla na red ona njegova, govori turistička vodičica Lidija Begić.

U ljubavnim pričama uživali su oni zaljubljeni, ali i oni koje ljubav tek čeka. Razgledavanju su se odazvali i turisti, koji su Valentinovo odlučili provesti upravo u Dubrovniku. Ljubavne priče iz minulih stoljeća uglavnom nemaju sretan završetak.

- Svi mi jako dobro znamo da je u braku bilo svega osim ljubavi, ljubav je bila možda bingo koji bi se dogodio u jako malom postotku, tako da su najljepše ljubavne priče tužne, nesretne, dodaje Begić.

No, sretni su bili i Dubrovčani i njihovi gosti jer su upoznali jednu drukčiju, emotivniju stranu dubrovačke povijesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!