Kod djece s teškoćama u razvoju sport ima važnu ulogu

28.11.2022.

17:39

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik u podne/T.D./HRT

Poseban proračun za sportske aktivnosti osoba s invaliditetom

Poseban proračun za sportske aktivnosti osoba s invaliditetom

Foto: HTV / HRT

Kod djece s teškoćama u razvoju sport ima važnu ulogu. Ipak, u većini gradova, osim u onim najvećim, klubovi uglavnom nemaju potrebne uvjete. Dubrovnik je to odlučio promijeniti te je prvi u Hrvatskoj osigurao poseban proračun za sportske aktivnosti osoba s invaliditetom. Pripreme za okupljanje timova u različitim sportovima već su počele.

Svjetsko nogometno prvenstvo napeto se prati i u dubrovačkoj školi s posebnim programom. Kao i većina ostalih, imaju sport kojim se žele baviti - nogometom.

Pored nogometa, Marko Stjepović iz Osnovne škole Marina Držića voli plivati, išao je na bazen i htio bi ponovno vježbati. 

Do sada nisu mogli jer nije bilo organiziranih momčadi, ali to bi se uskoro trebalo promijeniti. Grad Dubrovnik osigurao je 250 tisuća kuna kako bi se osobe s invaliditetom mogle baviti sportom. 

- Mi smo upravo raspisali javni poziv svim sportskim klubovima s područja grada Dubrovnika da se jave, za bilo koju potrebu: od trenera, oprema, rekvizita, natjecanja, stipendija, rekao je Miho Katičić, Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika.

Ankete se pokazale da su djeci s teškoćama u razvoju najzanimljiviji atletika, nogomet, stolni tenis, plivanje i džudo.

- Ta djeca žele i roditelji zaista jedva čekaju kada će krenuti cijela priča. Pogotovo ih zanima plivanje i džudo. Što se tiče plivanja, najčešće su to djeca s tjelesnim teškoćama, a što se tiče džuda najčešće su djeca koja imaju autizam i ADHD, naglasila je Dženita Lazarević, predsjednica udruge "Poseban prijatelj".

A uskoro će zaigrati i mali nogometaši, počele su pripreme za osnivanje tima u malom nogometu, koji će se uključiti u Special power league, projekt Sportske lige za djecu s teškoćama u razvoju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!