U Opuzenu je održana 20. jubilarna neretvanska Brudetijada - gastronomsko natjecanje u kuhanju brudeta. Ova tradicionalna manifestacija ove je godine imala posebno značenje jer je kuhanje brudeta - nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.
01.08.2022.
17:45
Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT
U Opuzenu je održana 20. jubilarna neretvanska Brudetijada - gastronomsko natjecanje u kuhanju brudeta. Ova tradicionalna manifestacija ove je godine imala posebno značenje jer je kuhanje brudeta - nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.
Miris neretvanskog specijaliteta kojem je teško odoljeti i ove je godine privukao veliki broj posjetitelja. Poznata Brudetijada proslavila je jubilej, dvadeset godina održavanja i jednako toliko natjecatelja.
- Ima jednu veliku težinu, jer napokon je taj naš neretvanski brudet zaštićen, kaže organizator Brudetijade Dubravko Simić Cuba iz udruge Pivčeva kala.
Umijeće pripreme tog jednostavnog specijaliteta prenosi se u Neretvi s koljena na koljeno, pa u ovom gastronatjecanju sudjeluju sve generacije. Njih gotovo polovina je mlađa od 20 godina što znači da je tradicija preživjela, poručuje gastronomski stručnjak Veljko Barbieri.
A oni najstariji vjeruju osnovnom receptu, bez previše začina - "jegulje, žaba, kapula, konšerva, ulje, sol, kasnije se doda malo kvasine, kaže Krešo Juračić iz Opuzena. Drugi pak, bez ljute paprike ne mogu.
Upravo ta jednostavnost i ove je godine bila presudna pri ocjenjivaju stručnog žirija. Članica žirija Žaklina Marević kaže kako prednost daje 'pravom brujetu', bez prevelikih dodataka, izvornom neretvanskom.
U kuhanju brudeta ili, kako ga u nekim dijelovima Neretve nazivaju - brujeta, ipak postoji tajna. Nepcima je teško ugoditi, no svi posjetitelji ovog gastronatjecanja, nakon pandemijske stanke, uživali su u okusima.
Prema ocjenama stručnog žirija, presudila je originalnost. Pobjednik je Mario Kiridžija iz Udruge Balatura. Ističe kako je ponosan do neba. Drugo mjesto zauzela je Ivana Nikolac iz Udruge Leptirići, a treće Goran Vuinac iz ekipe "Vuinci".
Samo u jednom velikom loncu za posjetitelje se kuhalo više od 150 porcija, dakako u humanitarne svrhe, tako da s Brudetijade nitko ne odlazi gladan.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora