07:03 / 14.02.2021.

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnevnik/HRT

Muškarci u cvjećarnicama

Cvjećarnice za Valentinovo

Cvjećarnice za Valentinovo

Foto: Suzana Balen/Regionalni dnevnik / HRT

Valentinovo, Dan zaljubljenih - dan je kada cvjećarnice, tradicionalno, imaju mnogo posla. I OPG-ovima obično poraste prodaja, no temperature su sada preniske za iznošenje cvijeća na otvorene tržnice.

U bjelovarskim cvjećarnicama od jutra kupuju većinom muškarci. Cvijeće je oduvijek bilo, kažu, najljepši izraz ljubavi. Ruže su, ipak, kraljice. Ove su iz Kolumbije preko Nizozemske stigle u Hrvatsku. U kombinaciji s ostalim cvijećem, čine predivne bukete i cvjetne kutije. Za cvjećare pune ruke posla, ali i puno zadovoljstva.

- Bjelovarčani stvarno imaju tradiciju kupovanja cvijeća. Najviše se traže crvene ruže, ali dolazi tu sad i proljetno cvijeće u obzir - zumbuli i tulipani, kaže vlasnica Cvjetnog ateljea Marina Šepoval.

Vjesnici proljeća u plastenicima obiteljskih gospodarstava su jaglaci i maćuhice.

Bili bi oni i danas na tržnici, kaže Matilda Ivančić, ali preniske su temperature. Temperaturni minusi povećavaju i troškove proizvodnje. Jer većinu od 1.500 m2 plastenika treba grijati.

Za novu sezonu pripremaju se šarolike ljetnice, pa će izbor na bjelovarskoj tržnici i ove godine biti zavidan.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!