Antiromantični filmovi uoči Valentinova

10.02.2021.

12:18

Autor: Hina

Antiromantični tjedan

Antiromantični tjedan

Foto: Restart / HRT

U tjednu uoči i nakon Valentinova Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi 'za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja' volimdokumentarce.net prikazuje četiri dokumentarna ostvarenja o najrazličitijim oblicima ljubavi.

- Antiromantični tematski ciklus podsjeća nas da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava, ističe se u najavi.


 U programu je i regionalni dokumentarni klasik ‘Plati i ženi’ makedonskog redatelja Atanasa Georgieva o dogovorenim brakovima, kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske ‘supruge, nadajući se državljanstvu.


- Prepun apsurdnog i uvrnutog humora, ovaj nagrađivani film otkriva sve detalje ovakvih procesa, uklapajući se u iracionalnost nove Europe u kojoj više nema fizičkih granica, ali koja i dalje ostaje prepuna predrasuda i birokratskih barijera, napominje se.


 U filmu ‘Ljubavna odiseja’ Tatjane Božić autorica odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.


Prema riječima kritičara, radi se o vrlo neobičnoj autobiografiji ljubavnog života, poprilično jedinstvenoj u povijesti kinematografije, posebno zbog ležernog pristupa koji razotkriva prilično ozbiljne stvari.

Biografski dokumentarac ‘Whitney: Biti svoja’ Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine.

‘Ljubavnici i despot’ Roba Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi.


Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

- Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu dragog vođe, dodaju organizatori.


 Filmovi se na platformi prikazuju sa sniženim cijenama, od 10. do 17. veljače, uz kod SAMOLJUBAV.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!