Osnaživanje i povezivanje oboljelih od multiple skleroze

07:00 / 28.05.2022.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HTV

Osnaživanje i povezivanje oboljelih od multiple skleroze

Osnaživanje i povezivanje oboljelih od multiple skleroze

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Varaždinu je obilježen Dan multiple skleroze. Prigoda je to da se javnost osvijesti o bolesti koja postaje globalni problem, te oboljele osnaži i potakne na povezivanje i razmjenu iskustava. Jer "bolest je to s tisuću lica" koja pogađa sve više ljudi.

Prije 30 godina gospođa Irena Vrdoljak, predsjednica Društva multiple skleroze Varaždinske županije - osjetila je prve simptome multiple skleroze. Popustila joj je lijeva noga i pala je s bicikla. Imala je sreću, kaže - da ju je liječnica odmah uputila neurologu.

Bolest joj je brzo dijagnosticirana. Do mirovine je radila još 15 godina prilagođeno. No mnoge osobe s invaliditetom ne nailaze na razumijevanje, sve ovisi o tome kakav je poslodavac. Gospođa Irena kaže kako zna puno njih kojima je lakše platiti tu kaznu nego zaposliti osobu s invaliditetom.

Oboljeli od multiple skleroze suočavaju se s brojnim problemima. Kod svakog se bolest drukčije manifestira, pa često ne mogu dokazati svoj invaliditet. Od ove teške autoimune bolesti u Hrvatskoj boluje oko 7 tisuća osoba. U Varaždinskoj županiji ih je 400-tinjak. Zahvaća mlade ljude od 20. do 45. godine, tri puta više žene.

- Mi danas imamo dijagnostiku kojom možemo rano dijagnosticirati bolest ali i dostupnu terapiju kojom možemo vrlo rano učinkovito zaustaviti napredovanje bolesti. Iz iskustva znam da samo 5 posto slučajeva, nažalost - idu izuzetno brzo unatoč svoj terapiji, kaže docentica Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

Zbog brojnih simptoma multiplu sklerozu još nazivaju "bolešću s tisuću lica". Simptomi koji pozivaju na oprez najčešće su promjene u vidnom polju, utrnutost dijelova tijela, smetnje ravnoteže. No ima mnogo i nevidljivih simptoma, poput kroničnog umora. Pa je i kod najmanje sumnje najbolje posjetiti liječnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!