Crteži na pijesku od kojih zastaje dah

13.09.2022.

16:45

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT

Sand art festival u Opuzenu

Sand art festival u Opuzenu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na ušću Neretve ovih dana možete vidjeti kreativan spoj umjetničkog izričaja i prirode jer umjetnici posjećuju Sand art festival u Opuzenu i u pijesku stvaraju radove vrijedne divljenja.

Najmanje četiri sata potrebna su kako bi nastalo remek-djelo na pijesku, a samo nekoliko minuta plime dovoljno je da crtež u potpunosti nestane.

- Meni je prekrasan osjećaj, zato što se stvara mogućnost za novi. Meni je samo bitno da ga snimim, da ga uspijem snimiti prije nego što dođe plima, uglavnom polako se to događa kad je ovako mirno vrijeme tako da ima vremena. Ja vidim kad polako voda nazire, počne "papati" crtež i onda dignem dron, rekao je Nikola Faler, akademski kipar i začetnik festivala.

Za ovakvu sliku potrebno je prijeći mnogo koraka, uz pregršt inspiracije i malo alata.

- Tu su grablje za lišće i nekoliko kolčića koje ja tu u šumici nađem prije nego prijeđem preko i nešto špage, dodao je Faler.

- Ljudi su upoznati s tim, jako im je to interesantno. Svaki put kad vide sliku kažu "Ovo je ono - wow! Gdje je to, što je to?", rekla je Maja Erak, direktorica TZ-a Ploče.

Sand Art Festival već drugu godinu uz podršku lokalnih zajednica, udruga i Ministarstva kulture privlači ljubitelje brojnih umjetnosti.

- Kao koreografu, u meni ovo nekako pobudilo neku novu kreativnost i maštu u pokretu. I to mi je lijepo što je zapravo Nikola imao povjerenja u mene i pozvao me kao jednu od umjetnica da zapravo svojim pokretom oživimo ono što on slika na pijesku, rekla je Mira Sekerić, Plesni studio "Shine", Osijek.

- Ovdje je nešto potpuno drugačije, ne znam kako bi ovo opisao, rekao je Tomislav Šilovinac, fotograf iz Osijeka.

Prirodni prudovi nastali osekom idealni su za odmaranje. Ako pak netko poželi crtati na pijesku kao Nikola, mora se s dolaskom plime od svojih djela i oprostiti. No, zato na kraju ostaju fotografije - koje su lijepa razglednica iz Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!