Silba ima svoje otočne novine

28.04.2021.

13:15

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

'Crtice s otoka'

'Crtice s otoka'

Foto: Silba Environment Art / SEA

Prva dva broja 'Crtica s otoka', prvih DIY ('uradi-sam') novina otoka Silbe, nastala su u ljeto 2018. i proljeće 2019. godine, kao rezultat jednotjednih radionica u organizaciji umjetničke platforme Silba Environment Art, treći broj ostvaren je u proljeće 2020., u uvjetima karantene,  a u sada je u pripremi i četvrto izdanje otočnih novina.

Materijali za četvrti broj prikupljaju se do četvrtka, 29.travnja, na adresi e-pošte info@silba-environment-art.hr. i tim je povodom zadarska ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska razgovarala s voditeljicom projekta Natashom Kadin:

- U skladu sa željom da se ideja 'Crtica s otoka' nastavi širiti i drugim otocima, malim i velikim, otvoren je poziv primarno žiteljima svih jadranskih otoka (a zatim i ostalima koji na njima redovito ili povremeno borave, poznaju ih i vole), koji o svojim otocima imaju što za reći, napisati, nacrtati, fotkati, ukazati, poručuju iz uredništva.


Uredništvo otočkih novina potpisuju Natasha Kadin (SEA), voditeljica projekta i svojedobno novinarka, danas kustosica, producentica u kulturi i pokretačica lijepih priča, entuzijastica floralnog horoskopa i „vještica iz šume“ i Nora Verde, književnica i novinarka, autorica pjesama i priča, brojnih tekstova i intervjua o glazbenim te društveno-kritičnim temama, prekaljena voditeljica radionica, ljubiteljica bezkofeinske kave i kuhanja pod vedrim nebom.


- Novine uređuju i Sven Sorić i Hrvoje Spudić (This Town Needs Posters), dizajneri, umjetnici i odbjegli arhitekti, entuzijasti analognog tiska, autori dizajna i prijeloma novina na liniji Zagreb―Silba te Ena Jurov koja se bavi vizualnom komunikacijom kroz ilustraciju, strip i grafički dizajn i ona je nova snaga uredništva te je pristala na Silbu s Molata da unese svježe vizualne kurente u naše novine, dodaje ekipa novina sa Silbe.


Dosad objavljena izdanja možete pročitati na internetskoj stranici Udruge Silba Environment Art.

'Crtice s otoka'

'Crtice s otoka'

Foto: Silba Environment Art / SEA

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!