Sredozemna medvjedica snimljena kod Dubrovnika

19.11.2022.

20:47

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/HRT

Sredozemna medvjedica snimljena kod Dubrovnika

Sredozemna medvjedica snimljena kod Dubrovnika

Foto: Dnevnik / HRT

Kod Dubrovnika se nakon dugo, dugo vremena ponovno ukazala - sredozemna medvjedica. Početkom prošlog stoljeća na našem je području potpuno istrijebljena kada su je ribari smatrali štetočinom, a lovili su je i zbog hrane, krzna ili samo kao trofej. "Morski čovik", kako je još zovu, ove je godine kod nas dva puta i snimljen.

Potkraj listopada na ponti od Danača Dubrovčanin Deni Dilberović snimio je sredozemnu medvjedicu.

- Kada sam na stijenama, kada ribam, kamera je stalno upaljena. I tako, evo, igrom slučaja se dogodilo da sam uhvatio taj kadar. Iskreno, prvo sam se malo trznuo. Nisam odmah prepoznao, ovlaš sam samo uhvatio, nisam je baš dobro primijetio kako sam gledao u daljinu, a onda kad sam doma došao i pregledao snimku vidio sam ono što se vidi, rekao je Dilberović.

Iako se od početka 20.- stoljeća smatra izumrlom vrstom, na krajnjem jugu sve je češće viđaju.

- Kontinuirano već nekoliko godina dobivamo dojave lokalnog stanovništva s cijelog dijela naše županije, posebice iz područja malostonskog zaljeva i s područja Omble, rekla je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ-a.

Ali snimke i fotografije, poput ove proljetos na Mljetu, vrlo su rijetke.

- Ono što smo vidjeli, mislimo da nije riječ o istoj jedinki s obzirom na veličinu glave i na samu veličinu jedinke, dodala je Miljas Đuračić.

- Mladunci su veličine nekih 80 cm do metar, a odrasle jedinke budu do 2,5 m. Dakle, to je velika životinja. Što je bitno - jedan je od najugroženijih morskih sisavaca. Procjenjuje se da ima negdje oko 700 jedinki u istočnom Mediteranu, rekao je Nenad Antolović, Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

No, struka vjeruje da se populacija sredozemne medvjedice vraća u naše krajeve.

- Projekt je još u razradi. Radili smo monitoring tih lokaliteta prvo, a sad bi postavili i foto-zamke na onim lokacijama gdje smatramo da se ona pojavljuje, dodala je Miljas Đuračić.

Apel svima - ako je vidite - ne uznemiravajte je i prijavite lokaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!