Theo i Domagoj trude se dokazati da biti drukčiji ne znači biti manje vrijedan

09.04.2022.

19:54

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT

Theo Mitrović i Domagoj Jurčić

Theo Mitrović i Domagoj Jurčić

Foto: Dnevnik / HRT

Da biti drukčiji ne znači biti manje vrijedan - iz dana u dan trude se dokazati dvojica mladih ljudi iz Slavonskog Broda. Osmogodišnji Teo koautor je inkluzivne slikovnice, a Domagoj uspješan student strojarstva. Njihove priče mogu biti poticaj društvu da prepozna potencijal i potrebe osoba s autizmom...

Slikovnica "Čarobnjak Pufić - izgubljeno blago" o kojoj je Theo Mitrović maštao ugledala je svjetlo dana. Dugo se pripremala.

   

- Znaš, to je malo teškica, ali ja to znam sve. Ja sam veliki pametnjaković, kaže nam Theo.


- On je meni izdiktirao tu slikovnicu i ilustrirao ju je, kaže njegova majka Monika Mitrović.


Cijeli proces nadgledao je idejni tvorac glavnog lika i inkluzivnih slikovnica, psiholog i terapeut Mauro Laković. Javio nam se iz Irske.


- Kad mi je Theova mama poslala fotografije što je Theo napravio, shvatio sam da u rukama držim ključ za mnoge promjene, rekao je Mauro, koautor slikovnice.


A ključ su oni, borci protiv predrasuda. Theo - dječak s poremećajem iz autističnog spektra i Domagoj s Aspergerovim sindromom. Uspješno studira strojarstvo. 


- Oni koji su drugačiji poput nas... Mi idemo putem koji čak i ne postoji i često to vodi u grmlje i negdje gdje nitko drugi nije išao, kaže Domagoj Jurčić.


Roditelji koračaju s njima i vode bitke kad ih sustav ne vidi.


- Šalji dalje, pomozi jedni drugima... I da mi, kao što Domagoj kaže, stvaramo jedan put da ne lutaju drugi roditelji, kaže Domagojeva mama Slavica Jurčić.


Jer, nažalost, poremećaji iz autističnog spektra u društvu su i dalje velika nepoznanica pa takve osobe rijetko dobiju priliku pokazati koliko su posebne i kreativne.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!