U borbi protiv raka vrata maternice ključna je prevencija

29.01.2022.

08:52

Autor: Zdrav život/Matej Crogaća/HRT/V.G.

Rak vrata maternice i važnost prevencije

Rak vrata maternice i važnost prevencije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Svake se godine 23. siječnja obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Pojavnost ovog karcinoma se smanjuje, ali smrtnost je i dalje na visokoj razini. Stoga su redoviti ginekološki pregledi, cijepljenje protiv HPV-a i briga za intimno zdravlje i dalje važne preventivne mjere za smanjenje crnih statistika, o čemu govori profesor Slavko Orešković, ravnatelj Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Prema statističkim podacima, u Republici Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli oko 300 žena, a više od trećine ih ne uspije pobijediti bolest.

- U nekim zemljama, razvijenim zemljama, rak vrata maternice nije među vodećim uzrocima, odnosno među vodećim karcinomima i uzrocima smrti, dok u nekim zemljama još uvijek je na visokom mjestu. Znači što je zemlja bolje razvijena, što ima bolju zdravstvenu zaštitu, pada broj oboljelih od karcinoma vrata maternice. Zašto? Zato što je to organ koji se, vrat maternice je ono što se vidi prostim okom. I ako se redovito žena kontrolira, ako redovito ide na ginekološke preglede, gotovo bi se moglo napraviti da nestane vra, e, karcinoma vrata maternice, kaže Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb.

To nikako ne znači da se prekancerozne lezije ili maligne stanice neće pojaviti, no liječnici će takvo stanje uočiti i dijagnosticirati na vrijeme, odnosno u fazi bolesti kad ju je moguće u potpunosti izliječiti.

- Osnovni uvjet je da žena dolazi redovito n preglede jer je to organ koji se običnim ginekološkim pregledom u spekulima viz, vidi. Može se uzeti papa test. To je postupak koji traje, možemo reći manje od minute, a rezultati koje ćemo dobiti tim testom će nam pokazati da li postoje promjene koje upućuju da se već pokrenuo taj proces, e, displazije, odnosno da bi mogao kasnije prijeći u karcinom, kaže dr. Orešković.

- Što se tiče Hrvatske, ona ima dobar program, znači zaštite žena od raka vrata maternice, čak i na nacionalnoj razini, međutim još uvijek jedan veliki broj žena ne dolazi na redovite ginekološke predmete, e preglede pardon, što je jedini uvjet da se ova bolest smanji, odnosno gotovo, možemo reći, nestane. 

Žene koje nisu redovite na ginekološkim pregledima upravo su pod povećanim rizikom za razvoj raka vrata maternice, i to onog oblika s težom kliničkom slikom kad su i terapijske mogućnosti ograničene.

- Kad više nije dovoljan onaj mali operativan zahvat nego moraju biti podvrgnute nekim radikalnim kirurškim zahvatima, ako je to opet onaj početni dio bolesti, ili uključuju kemo i radioterapija, a rezultati tada, jasno, nisu više onakvi kakvi bi trebali biti, kaže dr. Orešković.

U borbi protiv raka vrata maternice ključna je prevencija. Spomenuli smo redovite ginekološke preglede i odgovorno ponašanje. Treći segment preventivnog djelovanja je cijepljenje protiv HPV infekcije, glavnog uzročnika nastanka ove bolesti.

- Imate danas cjepiva koja protiv onih visokorizičnih tipova humanog papiloma virusa tako da cijepljenje svakako može pomoći. Ali to, e, s jedne strane isto, uz to opet kažem odgovorno spolno ponašanje, da ljudi ne misle da je sad sto posto zaštićen time što se, što se cijepio. On je jako zaštićen, ali može se desiti da nastupi bolest unatoč tome što je cijepljen jer postoji oko stotinjak tipova virusa koji mogu pokrenuti ovaj proces maligne transformacije.

Na kraju valja još jednom naglasiti važnost odgovornog ponašanja, redovitih ginekoloških pregleda i cijepljenja protiv HPV infekcije. Poštujući te preporuke brojke oko pojavnosti raka vrata maternice mogu se uvelike smanjiti, ako ne i u potpunosti iskorijeniti kao što je to slučaj u nekim od najrazvijenijih zemalja svijeta. Jer ne zaboravimo, više od stotinu žena svake godine umire od bolesti koju možemo spriječiti na relativno jednostavan način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!