Diljem Hrvatske održan 16. Dan mimoza

21.01.2023.

17:40

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HINA/HRT/A.S.

U Osijeku održan 16. hrvatski Dan mimoza

U Osijeku održan 16. hrvatski Dan mimoza

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Šesnaesti hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prigodnim je programom obilježen na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Uz cvjetove mimoze dijelili su se edukativni materijale o prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a. 

U Osijeku održan Dan mimoza  

Rak vrata maternice bolest je od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini, ne bi teoretski smjela oboljeti ni umrijeti nijedna žena - poručuju stručnjaci.

- Ovo je bolest za koju znamo, rijetka maligna bolest za koju znamo tko je odgovorni krivac, cijepljenjem ih možemo zaštiti, a redovnitim preventivnim pregledima otkriti ovu bolest u onoj fazi kada ona nije ubojita, rekao je dr. med./koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za OBŽ Nikola Kraljik. 

- Sad se to individualno dosta dobro liječi. Jedna moja pacijentica koja je imala klinički karcinom evo živa hoda po gradu, kazao je dr. med./spec. ginekolog, Siniša Matković. 

Nažalost, statistika je poražavajuća. U Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine umrlo devet, a godinu prije 12 žena. Prije COVID-a ti su brojevi bili znatno manji. Stoga su ovakve akcije važne. 

- Prevencija je važna u bilo kojoj dijagnozi. Tako da pokušavamo probuditi one koji spavaju i da nam se pridruže u prevenciji, izjavila je Katica Andraši, članica Mammae kluba Osijek.

Znaju to i studenti medicine koji su se priključili ovoj akciji. Njome obilježavaju početak rada svoje novoosnovane studentske sekcije. 

- U ponedjeljak ćemo imati predavanje na istu temu, predavanje se zove "Recimo pa-pa karcinomu" jer nije uvijek rješenje da svi pročitamo nešto na Googleu ili internetu, da ipak od stručnjaka nešto saznamo, kazala je Anja Milobara Mandić, predsjednica studentske sekcije za ginekologiju i opstetriciju, MF Osijek.

- Žena mora upamtiti da je preventivni pregled njezina obveza prema sebi, prema obitelji, prema društvu - svetinja i mora ga raditi doživotno, dodao je Kraljik. 

Cvjetovi mimoza i ovaj su put podsjetili na nježnost i ljepotu koju imaju, kao i važnost zaštite zdravlja žena. 

Dan mimoza u Varaždinu i Čakovcu: Preventivni pregledi su važni


Radi podizanja svijesti o važnostima preventivnih pregleda, cijepljenja protiv humanog papiloma virusa koji je uzročnik raka vrata maternice te brige o vlastitom zdravlju, u Varaždinu i Čakovcu obilježen je Nacionalni dan mimoza.

Dan mimoza u Čakovcu održan je u organizaciji članica Kluba "Vita" koji okuplja žene liječene od ginekoloških tumora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Uz edukaciju i podjelu mimoza, organizatori su prikupljali dobrovoljne priloge namijenjene nabavi radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec.

Od ove zloćudne bolesti tijekom 2021. u Međimurskoj županiji umrle su četiri žene, dok je tijekom 2020. jedna žena oboljela od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. Obilježavanje Dana mimoza u Čakovcu podržali su i međimurski župan Matija Posavec te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Varaždinska županija: 35 posto žena na godišnjoj razini koristi se uslugama ginekologa

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin i Lige za borbu protiv raka Varaždin Dan mimoza obilježen je i u Varaždinu, a podršku akciji dala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

- Vjerujem da će ova javnozdravstvena akcija polučiti rezultate i da će se naše žene, roditelji i naši mladi kontrolirati, cijepiti i obavljati preglede, a sve kako bi se postotak bolesti smanjio, rekla je Zagorec.

Pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin dr. Ivana Risek kazala je da u Varaždinskoj županiji od karcinoma vrata maternice godišnje obolijeva od 10 do 12 žena, a od posljedica bolesti umire njih od 5 do 6.

Ako se i razvije invazivni karcinom vrata maternice, redoviti ginekološki pregled s papa testom otkrit će ga u ranom stadiju kada se može ne samo uspješno zaliječiti nego i uspješno liječiti, rekla je Risek.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet- Piskač naglasila je važnost prevencije karcinoma vrata maternice te pozvala žene da se redovito javljaju na ginekološke preglede s papa testom kako bi se najraniji stadiji ove bolesti na vrijeme otkrili.

Problem u Varaždinskoj županiji, ali i na razini cijele Hrvatske je slabo korištenje zdravstvene zaštite žena, upozorila je dr. Irena Stipešević-Rakamarić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

- Negdje oko 35 posto žena na godišnjoj razini koristi se uslugama ginekologa, a nekih 10 tisuća, prema našim izračunima, ni nema otvoren karton, rekla je Stipešević-Rakamarić.

Dr. Tanja Obelić Babok, specijalistica školske medicine, osvrnula se na procijepljenost učenika osmih razreda u Varaždinskoj županiji koja je, kaže, jako dobra, oko 50 posto, te dodala da se podjednako cijepe i mladići i djevojke. Naglasila je i kako smatra da će ove godine procijepljenost biti i veća, oko 60 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!