Veslanje svijetla budućnost Vukovara i hrvatskog sporta

10.01.2022.

17:14

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Veslanje svijetla budućnost Vukovara i hrvatskog sporta

Veslanje svijetla budućnost Vukovara i hrvatskog sporta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prošli tjedan obilježile su iznadprosječne temperature, a zubato sunce dobro su iskoristili vukovarski veslači. Veslački klub Vukovar ove godine obilježava vrijednu, okruglu, obljetnicu. A da je interes Vukovaraca za veslanje velik pokazuje stalan upis novih članova, ove sezone - rekordan. 

Iznadprosječne siječanjske temperature za vukovarske veslače znače trening na otvorenom. Iako sunce sramežljivo grije, oni uskaču u čamce i odvažnim zaveslajima uživaju na Dunavu.

- Dunav je malo valovit, ali dobro veslaš po njemu, kakav bio, on je najbolji, smatra Ilija.

Najviše volim veslanje po Dunavu, Dunav je u ovo vrijeme valovit, malo hladan ali ako se ne prskamo nije problem, rekao je Toni.

- Prvo se zaljubite u veslanje, u Dunav, ili obrnuto, ne znam kako to ide, rekao je trener Damir Barišić.

Sigurno je samo da ide od malih nogu. Veslanjem se aktivira čak 85% mišića, što ovaj sport čini jednim od najzahtjevnijih.

- U jednom zaveslaju radi cijelo tijelo. Znači, od nogu, leđa, ruku, ramenog pojasa, trbušnih mišića, objasnio je trener Barišić.

- Gradi tijelo, gradi duh, gradi karakter. Omogućava druženja na nekom višem, drugačijem nivou, natjecanja, fair play. Sve ono što u bilo kojoj domeni života je lijepo i koristi - to daje sport, rekao je trener Krešimir Džalto.

Veslački klub Vukovar ove godine slavi 110. rođendan, a na dar su dobili ono najvrednije - rekordan broj upisanih Vukovaraca.

- Ove godine imamo zasad najviše upisanih veslačica i veslača, preko 50. S tim da imamo i veterana i rekreativaca, istaknuo je trener Barišić.

- Imam puno prijatelja tu, volim veslati i idemo puno na regate i onda sklapamo nova prijateljstva. To je jako zabavno, rekla je Laura.

- Idemo na trening zajedno i onda poslije toga odemo u pekaru i kupimo doručak, dodao je Ilija.

Sve dok plove nemirnim Dunavom ova je mladost svijetla budućnost Vukovara i hrvatskog sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!