Vrućine i djeca ostavljena u automobilima: Kako reagirati i koga pozvati?

17:04 / 22.07.2021.

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Brodsko-posavska policija, osoblje Doma zdravlja i Crvenoga križa preventivnom akcijom na središnjem trgu u Slavonskom Brodu, apeliraju na posljedice ostavljanja djece u automobilima, tijekom velikih vrućina kakvima smo svjedočili ovoga ljeta.


Gospođa Ivanka, kaže, obožava djecu. Nije joj teško pričuvati ni mališane prijatelja, znanaca. Kad bi primijetila da je nečije dijete zatvoreno u automobilu na velikim vrućinama, ne bi ni malo dvojila.

- Ako treba i razbiti staklo i izvaditi dijete jer čula sam i vidjela sam što se sve to deševa. Život je najvažniji, i od auta i od svega, kaže Ivanka Bilić iz Slavonskog Broda.

Stoga su danas na središnjem slavonskobrodskom trgu policijski i zdravstveni djelatnici sugrađane poučavali postupcima koje treba primijeniti zamijete li takve slučajeve.

- Najvažnije je prenijeti poruku gradjanima da se dijete ni pri umjerenim temperaturama ne smije ostavljati u vozilu. I da nam to bude pravilo kako bi spriječili neželjene situacije, spasili živote naše djece i brinuli se za njihovo zdravlje, poručila je Irena Held, iz PU Brodsko-posavske.

Gospođa Anđelka s početka naše priče ne bi se ustručavala razbiti staklo automobila. Bi li dobro postupila?

- Najvažnije je dakle, kad se uoči dijete koje je ostavljeno, pozvati žurne službe. Znači najvažnije je pozvati žurne službe koje će dalje koordinirati, kaže Held.

- Kada se uoči da je dijete u automobilu treba ga odmah izmjestiti u hlad ili hladnu prostoriju. Hladiti dijete mokrim ručnicima, ne hladna voda, nego mlaka voda, upozorila je Sandra Vilagoš, medicinska sestra u Domu zdravlja, Slavonski Brod.

Postupci koje treba provesti ukoliko je došlo do pregrijavanja organizma djeteta ili toplotnog udara:

premjestiti dijete u hlad ili unijeti u hladniju prostoriju;

pozvati hitnu pomoć;

namočiti ručnik ili majicu u mlaku vodu i ohladiti njime cijelo tijelo, a posebno obratiti pažnju na područja kojima se veće krvne žile nalaze blizu površine tijela (zapešća, vrat, područje iza koljena);

dati djetetu dovoljno tekućine (ne previše zaslađenu ili prehladnu, ukoliko je moguće izotoničnu);

ako je moguće i/ili što prije istuširati ili okupati dijete mlakom vodom;

ako je dijete bez svijesti, položiti ga na bok i pratiti vitalne znakove (puls, disanje) do dolaska liječničke pomoći;

poželjno je da dijete ostane u zatvorenom i rashlađenom prostoru nakon intervencije tijekom cijelog dana.
Ne ostavljajte djecu samo u vozilima!

Iznimno je važno naglasiti da se dijete ne smije ostavljati u vozilu, niti pri umjereno visokim temperaturama, niti „samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“, te to usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života djece, upozoravaju iz policije.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj ističu da takve slučajeve na području njihove policijske uprave srećom - nisu zabilježili.

Uvježbavanjem „prisutnosti“ izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!