Na odmorištu Drava u Bistrincima, 14. tradicionalna Slaninijada ove je subote okupila brojne ljubitelje tog specijalieta. Ova zabavna manifestacija osmišljena kao natjecanje, mnogima je bila izazov i prilika za pokazati svoje vještine i kreativnost.
19.01.2025.
07:06
Autor: Katarina Barač-Perošević/B.B.B./Regionalni dnevnik/HRT
Na odmorištu Drava u Bistrincima, 14. tradicionalna Slaninijada ove je subote okupila brojne ljubitelje tog specijalieta. Ova zabavna manifestacija osmišljena kao natjecanje, mnogima je bila izazov i prilika za pokazati svoje vještine i kreativnost.
Sočna, hrskava, tanka ili debela. Teško da joj itko može odoljeti.
- Treba biti domaća, prava, što deblja, što masnija i toga sve manje ima i zato pobjeđuju oni koji imaju takvu slaninu. Zdravija je nego ova uzgojena u dugom periodu. Svinje se tove minimalno godinu dana da bi dobili takvu kakva se preferira za takmičenje, pojasnio je natjecatelj Stjepan Anić.
- U kockice vodoravno i okomito, malo crvene paprikice i to je to, pojasnio je natjecatelj Bernard Milković.
- Treba je pripremati polako, izbjegavati jaku vatru i samo po prirodi, ništa naglo, u tome je sva čar, objasnio je natjecatelj Vlado Jung.
- Najbolja je kada ona fino lagano porumeni, ali da ne zagori, a najbolje je već onako kad se osuši. Onda je najuskunija uz crveni luk, to vam je slavonska delikatesa, dodao je natjecatelj Igor Smoljen.
U njoj su uživali mnogi ljubitelji kojih je svake godne sve više na ovoj sve posjećenijoj manifestaciji.
- U samom početku su to bili samo naši ovi članovi udruge. Međutim, pustli smo kasnije i ostale sumještane, jer je bio veći inters, rekao je Milan Borić, suorganizator slaninijade i predsjednik UŠR "Podravac" Bistrinci.
- Morate probati, morate probati i onda kada je hrskava, onako pečena, e onda je to za jesti, kazao je posjetitelj Endre iz Pečuha.
Komisija sastavljena od tri suca nije imala lak zadatak.
- Prvo ide taj izgled pa tu malo razvodnimo, a onda idu okus i kvaliteta, objasnio je sudac u pečenju slanine Ivica Anić.
Ništa nije slučajno kada je u pitanju ova nadaleko poznata gurmanska delicija koja prednjači svojim mirisom i okusom te opradavdano zaslužuje imati i vlastitu tradicionalnu manifestaciju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora