"Na dnu smo!" - upozoravaju hrvatski karikaturisti

19.10.2021.

11:24

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/Z.V./V.M./HRT

Godišnja izložba Hrvatskog društva karikaturista

Godišnja izložba Hrvatskog društva karikaturista

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Na dnu smo", rekao je, između ostaloga, Davorin Trgovčević, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK) tijekom gostovanja u utorak ujutro u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, koja se može pogledati na HRTi platformi.

Pogledajte snimku gostovanja Nika Titanika i Davorina Trgovčevića u programu HTV-a:

Povod gostovanja Davorina Trgovčevića i Nikole Plečka - Nika Titanika, dopredsjednika HDK i predstavnika HDK u FECO-u - međunarodnoj organizaciji udruga karikaturista, tradicionalna je godišnja izložba članova HDK, koja se od 19. do 29. listopada 2021. održava u Galeriji "Zvonimir" u Bauerovoj 33 u Zagrebu.


Osim o izložbi, tijekom gostovanja se govorilo i o stanju u HDK, položaju karikature u Hrvatskoj, izazovima koji su pred HDK i karikaturistima pa se između ostaloga spomenulo kako su karikaturisti u karikaturama duhoviti, ali se već dugi niz godina suočavaju s mnogobrojnim problemima.


- Svakom normalnom društvu potrebno je imati karikaturu koja bi bila svojevrsni korektiv društva. Nažalost, karikatura je u medijima rijetka i malobrojna, a hrvatski karikaturisti su 1. liga festivalske karikature u svijetu, rekao je Nik Titanik.


Davorin Trgovčević je uputio i apel:


- Karikatura postoji i pozivamo mlade da nam se priključe, da nam mladež u HDK nisu 50-godišnjaci. Hrvatska radiotelevizija je jedan od rijetkih hrvatskih medija koji redovito prati karikaturu, istaknuo je Trgovčević.

Galerija
najava godišnje izložbe karikatura Hrvatskog društva karikaturista u "Dobro jutro, Hrvatska", Foto: HTV/HRT
najava godišnje izložbe karikatura Hrvatskog društva karikaturista, Foto: HTv/HRTnajava godišnje izložbe karikatura Hrvatskog društva karikaturista, Foto: HTV/HRTnajava godišnje izložbe karikatura Hrvatskog društva karikaturista u "Dobro jutro, Hrvatska", Foto: HTV/HRTgostovanje Davorina Trgovčevića i Nika Titanika u "Dobro jutro, Hrvatska", Foto: HTV/HRT

Budući da nema mnogo medija koji podržavaju karikaturu, karikaturisti stvaraju i na drugim područjima, primjerice u stripu koji katkad "koketira" s karikaturom pa i u drugim crtačim i ostalim umjetničkim formama, primjerice u ilustraciji slikovnica.


Osim što organizira godišnju izložbu svojih članova, već više od 20 godina HDK organizira i tradicionalnu Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2021. - jedan od najdugovječnijih festivala karikature u svjetskim razmjerima, koji će se u studenome ove godine održati u Klovićevim dvorima u Zagrebu.


-  Mi smo vječni optimisti i nadamo se da će HDK opstati, unatoč financijskim problemima koji postoje zbog nedovoljnog financiranja HDK od nadležnih institucija, zaključio je Davorin Trgovčević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!