“Iznimno se veselim što ću biti komentator i ovogodišnjeg izbora za pjesmu Eurovizije”

11:29 / 09.05.2022.

Autor: HRT Komunikacije

Duško Ćurlić

Duško Ćurlić

Foto: Renato Branđolica / HRT

Nakon što je vodio uzbudljivo finale showa Zvijezde pjevaju, Duško Ćurlić oputovao je u Torino na svjetski glazbeni spektakl Eurosong. Radio je dosad više od 30 prijenosa polufinala i finala i postao definitivno zaštitni glas i ovog televizijskog događaja. I ove će godine Duško biti komentator prijenosa dviju polufinalnih i finalne večeri. 

-  Iznimno se veselim što ću i ove godine biti komentator izbora za pjesmu Eurovizije. Komentator prijenosa sam od 2005. godine kada je Eurosong održan u Ukrajini u Kijevu. Pobjedu mu je godinu ranije u Istanbulu donijela Ruslana, svojim energičnim nastupom i pjesmom koja je i danas među eurovizijskim fanovima veliki hit “Wild dances”. Te godine imali smo čast i ugostiti Ruslanu na polufinalnoj večeri naše “Dore”, kazao je Duško Ćurlić. 

Kazao je i kako nikada neću zaboraviti tu tremu koju je imao za vrijeme prvog prijenosa 2005.

- Došao sam par sati ranije u dvoranu, malo su me čudno gledali domaćini što već tu radim tako rano, voditeljica je na terasi stajala s viklerima u kosi i zajedno s voditeljem ponavljala uvodnu najavu. Do danas ništa se nije promijenilo što se moje treme tiče, ali shvaćam to kao dobar znak jer mi je zaista stalo do toga posla i do toga da prijenos učinim zanimljivim za naše gledatelje i slušatelje, objasni je Duško.

Elizabeta Brodić i Duško Ćurlić

Elizabeta Brodić i Duško Ćurlić

Foto: Renato Branđolica / HRT

Duško vjeruje da će Italija kao zemlja domaćin kao i Torino i njihova nacionalna televizija RAI kao suorganizator događanja biti dobri domaćini i da gledateljima pripremaju spektakl na svoj talijanski način.

- Iznimno me veseli što ćemo vidjeti neka produkcijska i scenaristička rješenja, što ću Lauru Pausini vidjeti na sceni kao suvoditeljicu i nadam se da nas u ova loša vremena opterećena ratom i pandemijom, čekaju neki lijepi trenuci opuštanja bar na par sati, kazao je Duško Ćurlić.

Eurosong nije samo pjesma, to je i jedan od najvećih televizijskih projekata koji je iznimno gledan u cijelome svijetu. Podaci govore da je prošlogodišnji prijenos iz Rotterdama gledalo više od 200 milijuna ljudi, ne samo u Europi nego i diljem svijeta, putem raznih platformi.

Sutra nas očekuje nas prva polufinalna večer iz dvorane Pala Olimpico, drugo polufinale je u četvrtak 12. svibnja, a finale u subotu 14. svibnja.

- Našoj Miji Dimšić od srca želim da svoje mjesto nađe u finalu, rekao nam je Duško.

- Znate, jednom sam čuo najbolju usporedbu Eurosonga s kolačem viška: ne treba vam taj kolač viška, ali vi ga bez obzira uzmete i uživate u njemu. Za mene je to odličan opis svega onoga što gledamo i slušamo tih nekoliko sati u tri prijenosa. Svatko na svoj način pokušava skrenuti pozornost na sebe u te tri minute na sceni, veliku ulogu imaju društvene mreže i predstavljanja prije samog izbora. Ponekad se pretjera pa je sve na rubu bizarnosti, ponekad je duhovito, a ponekad neprimjetno. Definitivno je da pjesma mora biti dobra, da izvođač mora imati “ono nešto” i onda se uz malo sreće može nadati nekom boljem plasmanu, dodao je.

I na kraju se Duško prisjetio jednog nastupa koji mu se urezao u pamćenje.

- Uvijek mi je na pameti Salvador Sobral i njegova pjesma “Amar pelos dois”, kojom je 2017. (ponovno u Kijevu) pobijedio. Došao je na scenu u prevelikom sakou, nekako poguren i povučen, a onda je pustio glas i nastala je čarolija. Donio je “ono nešto” na scenu i imao si osjećaj da nitko ne diše u dvorani nego uživa u čaroliji pjesme. Znao sam da će pobijediti tada. E to je ono neobjašnjivo, ta razlika koja ponekad nekoj pjesmi donese pobjedu, objasno je Duško.

- Želim nam svima ugodan “kolač viška”, u ova gorka vremena, uz ovogodišnji Izbor za pjesmu Eurovizije. Gledamo se i slušamo, poručio je na kraju gledateljima Duško Ćurlić.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!