Penganje jaja dio je uskrsnih priprema i tradicija dubrovačkog kraja. Bili smo kod obitelji Bazdan i doznali kako se pengaju jaja i kako se taj običaj uspio zadržati do danas.
05.04.2023.
07:08
Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HRT/R.S.
Penganje jaja dio je uskrsnih priprema i tradicija dubrovačkog kraja. Bili smo kod obitelji Bazdan i doznali kako se pengaju jaja i kako se taj običaj uspio zadržati do danas.
U domu Bazdana vrijeme je od penganja jaja. Pomice su se već isplele i nosile u crkvu na blagoslov. Tu su i golubice od smokvine srčike - sve je to u tradiciji Stefanijine obitelji. Svi uskrsni običaji, kao i penganje jaja, prenose se s koljena na koljeno. Pa tako se uz sestru i rođakinju penganju ove godine pridružio i Stefanijin sin Mihael.
- Prvi put kad sam počeo stavio sam točkice okolo crte i onda s druge strane, za HRT Dnevnik rekao je Mihael Bazdan.
- Jaja sobne temperature pravi domaći pčelinji vosak, pribadače koje bi se obično zabile ovako u granu od loze i jednostavno se umoči u vosak i nanosi na jaja brzinskim potezima jer se vosak jako brzo suši tako da za svaku crticu treba ponovo zabost pribadaču u vosak, kazala je Stefanija Bazdan.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora