Kako se u Dubrovniku pengaju jaja?

05.04.2023.

07:08

Autor: Sanda Dičak/Dnevnik/HRT/R.S.

Penganje jaja dio je uskrsnih tradicija dubrovačkog kraja

Penganje jaja dio je uskrsnih tradicija dubrovačkog kraja

Foto: HTV / HRT

Penganje jaja dio je uskrsnih priprema i tradicija dubrovačkog kraja. Bili smo kod obitelji Bazdan i doznali kako se pengaju jaja i kako se taj običaj uspio zadržati do danas.


U domu Bazdana vrijeme je od penganja jaja. Pomice su se već isplele i nosile u crkvu na blagoslov. Tu su i golubice od smokvine srčike - sve je to u tradiciji Stefanijine obitelji. Svi uskrsni običaji, kao i penganje jaja, prenose se s koljena na koljeno. Pa tako se uz sestru i rođakinju penganju ove godine pridružio i Stefanijin sin Mihael.

- Prvi put kad sam počeo stavio sam točkice okolo crte i onda s druge strane, za HRT Dnevnik rekao je Mihael Bazdan.

- Jaja sobne temperature pravi domaći pčelinji vosak, pribadače koje bi se obično zabile ovako u granu od loze i jednostavno se umoči u vosak i nanosi na jaja brzinskim potezima jer se vosak jako brzo suši tako da za svaku crticu treba ponovo zabost pribadaču u vosak, kazala je Stefanija Bazdan. 

Čestitanje Uskrsa penganim jajima 


Tu su i neki ogledni primjerci, kao podsjetnik na to kako ukrasiti jaje.

- Slušajte obično to sve ide iz glave moraš u glavi stvoriti neku viziju otprilike kako želiš da slika bude na jajima evo vidite iz priloženog to su većinom ove crte razne nekakvi kao mali leptirići kao male lepezice može se križ staviti, napisati nešto na to i tako, istaknula je Ana Živkušić

- Jaja kad se opengaju onda se moraju bojati, znači kuhaju se u boji dok ne dobiju željenu tamnoću boje kakvu ste zamislili tradicionalno bojaju se u tamno crvenu boju, rekla je Katarina Krile. 

Oni su se malo modernizirali pa jaja boje prvo u crvenu, zatim dijelove ponovno prekriju voskom, a onda nanose modru.

- Tako dobijemo ovaj efekt jer tamna boja prijeđe preko crvene na svim mjestima osim na onim mjestima koje smo prethodno prekrili voskom, kazala je Stefanija. 

Do 100 jaja tako se openga kako bi se za Uskrs podijelila rodbini i prijateljima jer čestitati Uskrs penganim jajem dio je tradicije dubrovačkog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!