Lanka slavi 50. rođendan

14.08.2022.

08:17

Autor: S. Mošnja, P. Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Lanka slavi 50. rođendan

Lanka slavi 50. rođendan

Foto: HRT / HRT

Slonica Lanka slavi 50. rođendan. Riječ je, pogađate, o azijskog slonici s Brijunskog otočja, koja je ondje stigla još 1974., kao dvogodišnja beba. Na Otočju će se i sljedećih dana održavati niz aktivnosti vezanih uz podizanje svijesti te ugrožene životinjske vrste.

Nekoliko stotina posjetitelja već je prvoga dana u Tjednu slonova stiglo na Brijune. Uglavnom s djecom. Koja dobro znaju zašto su tu. Lanka slavi rođendan!

Slonicu Lanku, kao dvogodišnju bebu, Josipu Brozu darovala je indijska premijerka Indira Ghandi. Otad je Lanka stalna stanovnica otoka, o kojoj se osoblje desetljećima brine i koja se danas u divljini ne bi mogla snaći. Posjetitelji će moći vidjeti kako se Lanka igra, pa i tušira, no njezin prostor bit će im nedostupan.

Samo jednim srkom rila Lanka može popiti i 10 litara vode, a na dan pojede najmanje 80 kilograma biljne hrane.

- Kako ona ima 50 godina, mi moramo paziti kako jede, kako izgleda i na artritis paziti, kaže Francisca Maria Pereira da Costa Braga iz Zaštite životinjskog svijeta, NP Brijuni.

U svijetu se u posljednja 2 tisućljeća životni prostor slonova stalno smanjuje pa pripadaju skupini veoma ugroženih životinja. Zato će se u tjednu slonova, uz proslavu Lankina rođendana, održati niz kreativnih radionica, kvizova i drugih edukativnih aktivnosti... Sve kako bi se podignula svijest o zaštiti tih najvećih kopnenih sisavaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!