Rock'n'roll zavladao Donjim Andrijevcima

21.09.2021.

07:05

Autor: Silvio Stilinović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Folklor nakratko ustuknuo rocku

Folklor nakratko ustuknuo rocku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Donji Andrijevci kod Slavonskoga Broda poznati su po svojim tradicijskim običajima, ali i očuvanju narodnih običaja, folklora i usmene predaje. Manje je poznato da se u tom mjestu rock and roll svira još od 1962. godine. Mnogo prije velikih hrvatskih gradova.

Stoga su se rockeri iz toga vremena okupili u Donjim Andrijevcima i ponovno zasvirali. Tvrtko Exle, nekada svirač i pjevač u poznatim riječkim Uraganima, kaže, rock javno nije svirao 50 godina.

- Nedostajala mi je suradnja. S drugim ljudima, s pjevačem, gitaristom, bubnjarom. To kao solo svirač, kod kuće toga nema. A ovo je drugo i dobra stvar, rekao je Exle, grupa "Priča iz davnina" iz Slavonskog Broda.

Tvrtko i u srcu još uvijek mladi rockeri duhovito su svoju grupu nazvali Priča iz davnina.

- To je jedan kvalitetan način druženja. Ne sjedimo u birtiji, ne kartamo se, ne radimo ni druge stvari. nego se družimo, sjedimo, razgovaramo, pjevamo, sviramo. Ovo je naš prvi nastup zapravo, rekao je Dubravko Šef, član grupe "Priča iz davnina".

U Donjima Andrijevcima ponosno ističu da ovo nije prvi put da se stari rockeri okupljaju i dobro zabavljaju publiku.

- Idemo dalje.Ovdje je bilo predivnih ljudi. Predivnih ljudi i glazbenika. I ja im osobno zahvaljujem, rekao je Neno Seletković, "King's", pokretač Rock koncerta u Donjim Andrijevcima.

- Njegujemo što tradiciju, što rock. Andrijevci su pokazali stvarno u ova dva dana da su stvarno kolijevka rock and rolla, smatra načelnik općine Donji Andrijevci Vedran Gavran.

Rock je prva ljubav najpoznatijeg hrvatskog bećara, Šime Jovanovca. S 14 godina počeo je svirati u nekada poznatim županjskim Crvenim Makovima.

- To je bila jedna tradicija, ja ne znam koja grupa tu nije svirala. Mi smo počeli 1969. godine. U bivšem domu smo spavali i bilo je prekrasno. Bila je prava eipa, naravno puno je glazbenika iz Andrijevaca, rekao je Jovanovac.

Uz Kingse, Priču iz davnine, Crvene Makove, svirali su i Geni, Visoki Napon i Avantura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!