15:11 / 19.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Sarajevo film festival u kolovozu, format prilagođen pandemiji

Mirsad Purivatra

Mirsad Purivatra

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Vlasti Sarajevske županije i epidemiološki krizni stožer dali su suglasnost za održavanje Sarajevo Film Festivala (SFF) i on će se ove godine održati od 13. do 20. kolovoza, potvrdio je u ponedjeljak osnivač i direktor ove najveće regionalne filmske smotre Mirsad Purivatra.

- Ako ne bude pogoršanja epidemiološke situacije SFF će se odvijati uz prisutnost i publike i gostiju. Očekujemo kako će ovo biti festival koji će barem dijelom podsjetiti na format iz ranijih godina, kazao je Purivatra na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.


Najavio je kako su u suradnji sa zdravstvenim stručnjacima dogovorene mjere sukladne okolnostima kakve vladaju u razdoblju pandemije, što podrazumijeva provjere zdravstvenog statusa publike i sudionika na ulazima kao i korištenje manjih prostora s ograničenim brojem sudionika.


Prošle je godine SFF održan u krajnje reduciranom online formatu zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u Sarajevu, a Purivatra je kazao kako će ovoga puta biti iskorištena iskustva drugih sličih manifestacija poput festivala u Cannesu.


- Želimo na taj način vratiti Sarajevu barem dio kulture i filma, kazao je Purivatra.

Dolazi Wim Wenders


Potvrdio je kako će u kolovozu gost SFF-a biti čuveni redatelj Wim Wenders, kojemu će biti uručena nagrada počasno Srce Sarajeva.


Uz retrospektivu njegovih filmova bit će upriličeno i njegovo predavanje mladim filmskim stručnjacima, a bit će prikazana i obnovljena verzija njegovog kultnog filma "Hotel od milijun dolara".


Uz to će biti organiziran i posebni program u okviru mreže filmskih festivala jadranske regije u koju je uključen i Zagreb.


Novina 27. SFF-a je i to što će od ove godine biti uvedena nagrada za najbolju televizijsku seriju proizvedenu i prikazanu u državama bivše Jugoslavije u protekle dvije godine, a nominirano je 16 takvih ostvarenja.


O nagradama za najbolja ostvarenja u kategoriji igranog filma odlučivat će žiri čija je predsjednica glumica Jasna Đuričić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!