15:08 / 22.07.2021.

Autor: Hina/V.M.

Sedam hrvatskih filmova u konkurenciji sarajevskoga festivala

Murina

Murina

Foto: Antitalent / RT Features

Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo film festivala, koje će se održati od 13. do 20. kolovoza, predstavlja i sedam hrvatskih filmova u konkurenciji.

Kako je izvijestio HAVC, jedan od njih je u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, dva u programu kratkometražnog te jedan u programu studentskog filma.


 U sklopu Natjecanja igranog filma, čija je selektorica programa Elma Tataragić, prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, "Murina", koji je osvojio Zlatnu kameru (Camera d'Or) na nedavnom Filmskom festivalu u Cannesu.


Predsjednica žirija Natjecateljskog programa igranog filma je glumica Jasna Đuričić, dobitnica mnogih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu "Quo Vadis, Aida" Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara.

Tri su hrvatska filma u Natjecanju dokumentarnog filma koje u selekciji Rade Šešić donosi 16 filmova.


To su kratkometražni "Bosanski brodvej" Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni "Horizont" Tanje Deman te dugometražni "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića. Prva dva na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere.


U Natjecanju kratkometražnog filma, prema odluci selektorice Elme Tataragić, prikazat će se deset filmova - dva hrvatska, "Sve što dolazi" Mate Ugrine, kojemu će ovo biti svjetska premijera te "Kazneni udarac" Roka Bičeka


U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se 12 filmova, a odabrala ih je selektorica Asja Krsmanović, uključivši "Čekaj me" Damira Markovine kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera.

"Čekaj me"

"Čekaj me"

Foto: Damir Markovina / ADU Zagreb

Za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se natjecati 47 filmova u četiri natjecateljske sekcije igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.


Osamnaest filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.


Konkuriraju filmovi iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.


Od ove godine natječu se i TV serije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije. U konkurenciji ih je 16, među kojima i četiri hrvatske: "Novine", 3. sezona, "Crno-bijeli svijet", 4. sezona, "Dnevnik velikog Perice" i "Grupa" (Bosna i Hercegovina/Hrvatska).

Počasno Srce Sarajeva ove će se godine uručiti njemačkom redatelju Wimu Wendersu, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Wenders će u sklopu industrijskog programa održati i masterclass, a osim toga, retrospektiva njegovih odabranih filmova prikazat će se u festivalskom programu "Posvećeno" (Tribute to).


Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milijun dolara", koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!