Chef David Skoko u trećoj epizodi kulinarsko-putopisnog serijala odveo nas je u požešku Zlatnu dolinu - Valis Aureu. Njegov domaćin Vlado Krauthaker proglašen je vinskim vitezom i dvaput je izabran za najboljeg vinara Hrvatske.
18.10.2023.
20:41
Autor: A.D./HRT
Chef David Skoko u trećoj epizodi kulinarsko-putopisnog serijala odveo nas je u požešku Zlatnu dolinu - Valis Aureu. Njegov domaćin Vlado Krauthaker proglašen je vinskim vitezom i dvaput je izabran za najboljeg vinara Hrvatske.
Radi se o obitelji koja je postavila standarde graševine kakvu danas poznajemo, sorte koja je u nas najzastupljenija.
- Zasad graševina nema domovine, ne zna se točno odakle je porijeklom. Ali, mi je kod nas smatramo kao našu autohtonu sortu, isto kao što Istra može reći da je malvazija njihova autohtona sorta, priča Vlado, legendarni vinar na kojeg ne treba trošiti puno riječi jer mu svaki ljubitelj vina u Hrvatskoj poznaje lik i djelo.
A našem je kuharu otkrio i neke zanimljivosti koje vrlo vjerojatno nisu poznate većem dijelu javnosti.
Naime, Skoko je primijetio da je Vlado uz vinograd posadio mnoštvo ruža. Zašto?
- Vinogradarima najviše pomaže ruža jer treba pogledati prvo ružu, pa ići u vinograd da bi mogao tražiti bolesti ili nešto vidjeti jer je ona jako osjetljiva. Svaki vinogradar bi prvo trebao pogledati ružu, pa onda ići u vinograd, otkrio je.
A Vladi su ruže draže tim više jer se njegova žena zove upravo - Ruža.
No, bitno je napomenuti da ravnopravno s ocem u radu vinarije sudjeluje i vrsna enologinja Martina Krauthaker Grgić.
- Drago mi je što imam kćer, lako mi je s njom raditi. Sa sinom bi mi vjerojatno bilo teže, priznao je.
Kako je Skoko otkrivao sve čari i tajne bogatog okusa vina jedne od najvećih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, saznao je i kako se kod njih vinogradi obrađuju konjima. No, njima je pristupao vrlo pažljivo...
- Ja zapravo imam strah od ovih velikih konja. S konjima sam se prvi puta sreo s 15 godina i domah me ugrizao - na prvu! I od tada imam laganu distancu, ne jašem išta što nema sajlu od gasa, našalio se Skoko.
Ako ste propustili novu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača", možete je besplatno pogledati preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci se nalaze emitirana izdanja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora