Maradonin kult u Napulju vidljiv je na svakom koraku

25.03.2024.

21:43

Autor: D. S./What's up Sjever - Jug/HTV/HRT

Kult Maradone u Napulju
Kult Maradone u Napulju
Foto: HTV / HRT

Ekipa serije What's up Sjever-Jug proslavila je u Napulju rođendan Diega Armanda Maradone. Otišli smo u pizzeriju koja je hram slavnog nogometaša te pogledali njegove izlivene stope, a i pojeli pizzu Maradona broj 10.

video thumb

Navike pijenja alkohola na europskom sjeveru i jugu


U nastavku našeg putovanja proučili smo razlike u konzumiranju alkohola na europskom sjeveru i na jugu. Na sjeveru se pije jednom tjedno, skupo i mnogo. Na jugu je jeftinije, pije se svaki dan, ali pomalo.

- Mislim da pijemo manje od ostalih sjevernjaka, ali i to je mnogo, kaže nam jedan od naših sugovornika u Norveškoj.

Na jugu Europe, u Italiji alkohol je svuda dostupan, jeftiniji je i nije ograničen na vikende, nego se konzumira svakodnevno, ali umjereno. 


- U zemljama Sredozemlja ljudi se vole zabavljati i sretni su, kaže nam koncertni promotor Davide Dose iz Rima.

Finci godišnje zarade više od 3 mlrd. eura na izvozu videoigara


Od početka informatičke revolucije, Nordijci, a među njima su prednjačili Finci, požurili su zauzeti vodeće pozicije u novim tehnologijama. Naravno, nisu to bile megasile, ali su vremenom postale važne pa se tako Finska, u prihodu od videoigara, približila brojci od 3 milijarde eura na godinu.

Uvjeti rada u Finskoj su najliberalniji u odnosu na ostatak Europe. Radno vrijeme je po dogovoru, fleksibilno, a na poslu možete sjesti za svaki stol koji poželite.


Na Sveučilištu u Helsinkiju možete hodati po hodnicima da nikoga ne sretnete, iako su u zgradama tisuće studenata. Velika država, malo stanovnika, dok u Grčkoj, stara država prepuna povijesnih uspomena na malom prostoru. 

Grčka ima dva puta više stanovnika nego Finska. U Ateni se gotovo svako važno mjesto naplaćuje, posebno za ljude s profesionalnim kamerama.

video thumb

Malo tko u Ateni nije svratio u jedan od restorana Spyrosa Bairaktarisa


Provjerili smo što nudi, ali i čuli njegovu priču kako je od pomoćnog radnika postao vlasnik pet restorana. U ugostiteljstvu je počeo raditi s 15 godina. Svoje zaposlenike danas naziva drugom obitelji i ističe da ga je u životu uvijek pratila vjera.

video thumb

Ako ste propustili sedmu epizodu dokumentarne serije "What's up Sjever - Jug", možete ju pogledati na našoj platformi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora