Ekipa serije What's up Sjever-Jug proslavila je u Napulju rođendan Diega Armanda Maradone. Otišli smo u pizzeriju koja je hram slavnog nogometaša te pogledali njegove izlivene stope, a i pojeli pizzu Maradona broj 10.
25.03.2024.
21:43
Autor: D. S./What's up Sjever - Jug/HTV/HRT
Ekipa serije What's up Sjever-Jug proslavila je u Napulju rođendan Diega Armanda Maradone. Otišli smo u pizzeriju koja je hram slavnog nogometaša te pogledali njegove izlivene stope, a i pojeli pizzu Maradona broj 10.
U nastavku našeg putovanja proučili smo razlike u konzumiranju alkohola na europskom sjeveru i na jugu. Na sjeveru se pije jednom tjedno, skupo i mnogo. Na jugu je jeftinije, pije se svaki dan, ali pomalo.
- Mislim da pijemo manje od ostalih sjevernjaka, ali i to je mnogo, kaže nam jedan od naših sugovornika u Norveškoj.
Na jugu Europe, u Italiji alkohol je svuda dostupan, jeftiniji je i nije ograničen na vikende, nego se konzumira svakodnevno, ali umjereno.
- U zemljama Sredozemlja ljudi se vole zabavljati i sretni su, kaže nam koncertni promotor Davide Dose iz Rima.
Od početka informatičke revolucije, Nordijci, a među njima su prednjačili Finci, požurili su zauzeti vodeće pozicije u novim tehnologijama. Naravno, nisu to bile megasile, ali su vremenom postale važne pa se tako Finska, u prihodu od videoigara, približila brojci od 3 milijarde eura na godinu.
Uvjeti rada u Finskoj su najliberalniji u odnosu na ostatak Europe. Radno vrijeme je po dogovoru, fleksibilno, a na poslu možete sjesti za svaki stol koji poželite.
Na Sveučilištu u Helsinkiju možete hodati po hodnicima da nikoga ne sretnete, iako su u zgradama tisuće studenata. Velika država, malo stanovnika, dok u Grčkoj, stara država prepuna povijesnih uspomena na malom prostoru.
Grčka ima dva puta više stanovnika nego Finska. U Ateni se gotovo svako važno mjesto naplaćuje, posebno za ljude s profesionalnim kamerama.
Malo tko u Ateni nije svratio u jedan od restorana Spyrosa Bairaktarisa.
Provjerili smo što nudi, ali i čuli njegovu priču kako je od pomoćnog radnika postao vlasnik pet restorana. U ugostiteljstvu je počeo raditi s 15 godina. Svoje zaposlenike danas naziva drugom obitelji i ističe da ga je u životu uvijek pratila vjera.
Ako ste propustili sedmu epizodu dokumentarne serije "What's up Sjever - Jug", možete ju pogledati na našoj platformi HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora