Priprema juhe s kulenovom sekom
Foto: HTV / HRT
Chef David Skoko ovog nas je puta odveo u požešku Zlatnu dolinu - Valis Aureu. Njegov domaćin Vlado Krauthaker jedan je od najboljih vinara Hrvatske. Njegova obitelji je postavila standarde graševine kakvu danas poznajemo, sorte koja je u nas najzastupljenija. U posjet im je stigao jedan od naših najuspješnijih domaćih chefova, "ribarev sin".
Nakon što je Skoku Vlado proveo po vlastitim vinogradima koji se prostiru na 45 hektara, kćer Martina Krauthaker Grgić, koja ravnopravno s ocem sudjeluje u radu vinarije, odvela ga je u njihovo carstvo - podrum gdje je isprobao vrhunsko vino jedne od najvećih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj.
- Naš kapacitet je oko milijun litara, a godišnja proizvodnja nam je 600.000 boca, otkrila je Martina Skoki.
A nakon dobrog vina valjalo bi i nešto skuhati i pojesti. A tko bi bolji u tome zadatku bio nego naš putujući kuhar.
Za obitelj Krauthaker i njihove prijatelje pripremio je proljetnu kremastu juhu s kulenovom sekom, janjetinu i teletinu pod pekom s krumpirima i tiramisu u čaši.
A mi vam u nastavku donosimo sve recepte:
Naresci za predjelo
Naresci za predjelo
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
kulen
kulenova seka
slanina
čvarci
svježi sir
zreli sir
krastavac
mileram
svježa crvena paprika
kruh
Priprema:
Nareske narežemo i serviramo na daske. Napravimo salatu od krastavaca s mileramom i narežemo paprike na prutiće.
Proljetna kremasta juha s kulenovom sekom
Proljetna kremasta juha s kulenovom sekom
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
200 g očišćenog graška
175 g kiselog vrhnja
100 g kulenove seke
1 srednja tikvica
1 glavica luka
pola glavice češnjaka
maslinovo ulje
sol
papar
sjemenke suncokreta
Priprema:
Luk narežemo i propirjamo na maslinovu ulju. Dodamo kosani češnjak, narezane tikvice, grašak, narezanu kulenovu seku na kockice, začinimo i pirjamo 10 minuta. Podlijemo vodom i nastavimo kuhati još 10 minuta. Štapnim mikserom napravimo kremastu juhu. Dodamo sjemenke suncokreta i kiselo vrhnje.
Janjetina i teletina pod pekom s krumpirima
Janjetina i teletina pod pekom s krumpirima
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
1,5 kg janjetine
1,5 kg teletine (narezane na srednje komade)
1 kg mladog krumpira
250 g luka
250 g mrkve
75 g ružmarina
75 g masti
sol
papar
maslinovo ulje
bijelo vino
Priprema:
Vatru za peku naložimo sat vremena prije pečenja. Janjetinu i teletinu posolimo, narežemo i začinimo povrće. Sve posložimo u posudu za pečenje, dodamo malo ulja i 2 žlice masti. Peku ugrijemo 10 do 15 min prije početka pečenja. Kada se napravi dobar žar, razgrnemo ga, stavimo posudu s mesom koju poklopimo pekom, zatrpamo žarom i ne diramo 45 minuta. Nakon toga okrenemo meso, zalijemo vinom, ponovno poklopimo i ostavimo da se peče još 40-ak minuta. Ostavimo peku otvorenu 10 do 15 min prije serviranja.
Tiramisu u čaši
Tiramisu u čaši
Foto: HTV / HRT
Sastojci:
350 g mascarponea
250 g vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
50 g kakaa u prahu
pola pakiranja plazma keksa
pola dcl ruma za kolače
Kava – moka
Priprema:
Skuhamo kavu. U plitku posudu složimo plazma kekse i prelijemo kavom. Umutimo šlag sa šećerom, dodamo mascarpone i rum te umiješamo lopaticom. U široke čaše stavimo natopljene kekse, prelijemo kremom i to ponovimo dvaput. Na vrh pospemo kakao i serviramo.
Ako ste propustili treću epizodu serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!