Traži se ime za mladunče deve iz Đurđevačkih pesaka

26.04.2021.

19:49

Autor: Sanja Kos Bojanić/T.V./Dnevnik/HRT

Đurđevačke deve dobile svoju prvu bebu, građani će odabrati ime

Đurđevačke deve dobile svoju prvu bebu, građani će odabrati ime

Foto: Damir Spehar/PIXSELL / Damir Spehar/PIXSELL

Usred Đurđevačkih pesaka na svijet je došla mala deva. Velike su u Đurđevac dovezene prije pet godina, a atrakcija je oživila turističku ponudu tog podravskoga grada i mnoge privukla prirodnoj baštini Podravine. Deve su se u Đurđevcu udomaćile i proširile obitelj, a ime za prinovu još se traži.

I ljubav đurđevačkog Romea, baš poput njegova poznatog imenjaka, zamršena je priča. Iako je prije dvije godine u zoološki vrt đurđevačke sahare došao kako bi se pario s devom Đurđicom, odabranica njegova srca nije Đurđica, već Dina.

- To je u biti jedna podravska drama i zaplet na podravski način - nije baš oko bacio na svoju curu, već njezinu mamu, otkriva Damir Hodalić, timaritelj u zoološkom vrtu Hrvatska Sahara.

Nakon dvije godine ljubavi Romea i Dine prije šest dana đurđevačko jutro dočekala je i mala deva.

- Ujutro smo ostali iznenađeni kad smo vidjeli malu devicu, bio nam je to ugodan šok, prisjeća se Damir.

Mala deva uz brižnu mamu Dinu uči prve korake. Još će godinu dana sisati i uživati u društvu roditelja.

- Ona je kao majka jako dobra, ima jako dobar majčinski instinkt. I Romeo je isto jako brižan i jako pazi na svoju curu. I nas  voli, on je u biti jako dobar, kaže Damir.

Nova đurđevačka deva još nema ime, mogu ga predložiti građani na stranici Šaptači devama na Facebooku.

Baš kao i svim životinjama zoološkog vrta đurđevačke sahare zajamčena joj je lijepa i sretna budućnost - uživat će u brizi zaposlenika, sigurnosti utočišta, šepiriti se, mamiti zadivljene poglede posjetitelja i pozirati pred kamerom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!