Tvorci slavnog Dylana Doga stižu Split

26.04.2023.

07:00

Autor: Regina Zubanović/Dobro jutro, Hrvatska/Hina/HRT/V.M.

Detalj festivalskog plakata

Detalj festivalskog plakata

Foto: Giovanni Freghieri / Comicator

2. izdanje Festivala strip kulture Comicator održat će se u Splitu od 27. do 30. travnja. Tema festivala je Dylan Dog, pa će gosti ovogodišnjeg festivala biti tvorci slavnog strip junaka iz talijanske izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore (Marko Nizzoli, Giovanni Freghieri i Pasquale Ruju), a među gostima je svjetski priznati splitski crtač Boro Pavlović.

Svi grafički umjetnici stižu s originalnim crtežima za festivalske plakate, ambijentirane u prepoznatljive splitske predjele. K tomu, oni će izložiti svoje autorske radove, sudjelovati na tribinama i potpisivati svoje stripove zainteresiranim fanovima.

Detalje o programu festivala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od organizatora manifestacije Dalibora Ivaniševića i Nenada Zečića:

Oko gostiju je osovljena okosnica festivalskog programa koji će ponuditi i nezanemarivu "žuntu": radionice za mlade, promocije, okrugle stolove, izložbe, filmsku projekciju, puno dobre svirke, čak i modnu reviju...

Programi festivala održat će se na različitim lokacijama u Splitu - Striparnici Columbo, Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Centru za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, baru Emanuel i pubu Ami.

- Prvi festivalski program bit će otvorenje izložbe Bore Pavlovića u Hrvatskom pomorskom muzeju u četvrtak, 27. travnja u 11 sati. Prvi objavljeni strip "Vrijeme kronika" objavljen mu je u Večernjem listu 1985. godine, a table stripa završavaju na jednoj pariškoj izložbi, te ih primjećuje jedan od urednika slavne kuće Les humanoids associes. Za Ls humanoides associes već 1987. izlazi njegov prvi album "Anno domini 1259", a nakon četiri godine suradnje sa francuskom izdavačkom kućom seli u norvešku i počinje raditi kao strip crtač za izdavačku kuću Semic i autor naslovnica za stripove poput Modesty Blaise, James Bond i Fantom, ističu organizatori festivala.

2002. godine Pavlović obnavlja svoju suradnju sa Les humanoides associes, te sa scenaristom kreira El Nino, serijal koji će označiti njegov trijumfalni povratak na francusku i svjetsku strip scenu.

Za festival Comicator Pavlović je nacrtao tablu Vera bez oblaka smještenu na splitskoj Rivi.

Vera bez oblaka

Vera bez oblaka

Foto: Boro Pavlović / Comicator

Službeno otvorenje Comicatora najavljeno je, pak za petak, 28. travnja u Zlatnim vratima gdje će se od 10 sati moći razgledati izložba originalnih tabli Dylana Doga, nakon čega će Giovani Freghieri crtati i potpisivati stripove.

- Ferghieri je crtački debitirao ima na serijalu Bella & Bronco, kratko radi na serijalu Martin Mystere, nakon čeka postaje stalni član postave Dylan Dog crtačkoga staffa, junaka po kojem je danas najpoznatiji široj publici. Osim rada na Dylanu Dogu, zahvaljujući brzini u radu, imao je prilike crtati i epizode mnogih drugih Bonelli junaka, pa smo imali prilike vidjeti njegov rad na Kenu Parkeru, Martin Mystereu, Dampyru, Morgan Lostu ili Skrivenom licu, napominju organizatori.

Festival organiziraju tri prijatelja i ljubitelja strip kulture: vlasnika Striparnice Columbo Dalibor Ivanišević, grafički dizajner i umjetnički direktor festival Nikola Mišković, te Nenad Zečić – stripofil i voditelj projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!