'Chef' David Skoko se sa svojom kuhinjom a na četiri kotača u novoj epizodi gastro serijala "Jesti na cesti" uz pomoć nagrađivane 'chefice' Katarine Vrenc zaputio u potragu za kvarnerskom uličnom hranom. Dok su smišljali jelovnik, povela se priča o slobodi koju kuharima daje priprema 'street fooda'.
Palenta s grobničkim sirom i pestom, škampi u tempuri s brašnom smokvina lista i lunkice s janjećim šiš-ćevapom - menu je to "za prste polizati", koji su Katarina i David ponudili na kvarnerskoj rivi.
David je priznao da voli kuhati u izazovnim, ekstremnim situacijama.
- Često kuham u situacijama koje su, zapravo, neadekvatne. Tako i s ovim ' food truckom' idemo po Hrvatskoj, svaki put ne neku novu lokaciju, kod nekog frenda i isprobavamo 'street food' za koji mislim da je jako demokratski jer u kuhinjama 'chefovi' često nemaju slobodu, kaže David.
Katarina se s tim slaže:
- Pogotovo kad nisi vlastiti šef i kad utječu ljudi oko tebe, koje moraš ispoštovati. Ovo je zaista jedna vrsta slobode - 'punkerska', ističe Katarina.
Katarina i David
Foto: HTV / HRT
Katarina smatra da je ulična hrana jedna divna kultura.
- I nama je to u kulturi na jedan potpuno dugačiji način od ostatka Europe i Azije. I nama je u kulturi jesti hranu s nogu, kroz neke marende i jela koja su stvorena za 'street food' - od frigane ribe, pašti, jela na žlicu, dodaje Katarina.
David je zaključio da od svakog našeg tradicionalnog jela možemo napraviti neku izvedenicu 'street fooda'.
David Skoko: Jesti na cesti
Foto: HTV / HRT
Ako ste propustili ovu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti", možete je pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i ostale dosad emitirane epizode, te cjelokupni serijal "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!