Gracia Horvatin - 'chefica' koja tjera svoje i ne da se smesti

02.06.2025.

20:45

Autor: V.M./David Skoko: Jesti na cesti/HRT

U novoj epizodi serijala "Jesti na cesti" David Skoko je svojim crvenim kombijem - kuhinjom otputovao na Murter iznimno kreativnoj 'chefici' Graciji Horvatin. U svojoj karijeri napravila je zanimljiv zaokret koji spaja brzi način života i tradiciju. 

Gracia Horvatin u svojoj 'fast food' konobi spaja brz način života i tradiciju, a brzu hranu priprema na zdrav način. Ona uspješno kombinira uličnu hranu s murterskim namirnicama koje nabavlja iz lokalnih izvora.

No, Gracia zapravo živi u Zaprešiću, na Murter je dolazila ljetovati kod bake, a danas ondje provodi 6 - 7 mjeseci godišnje. Kaže da nije htjela živjeti život s 14 dana godišnjeg odmora, radije na moru radi, jer to joj omogućava da ondje provede veliki dio godine.

- Počela sam 1994. godine. Imala sam 21 godinu. To je bio pravi američki 'fast food'. Tada je to bila ekskluziva. S godinama je to preraslo u nešto što volim. Inspiraciju i ideje skupljam naokolo, a najviše u prirodi, ispričala je Gracia.

Gloria u svojoj kuhinji

Gloria u svojoj kuhinji

Foto: Jesti na cesti / HRT

Zreli kuhari puštaju prirodu da vodi meni


David je prokomentirao da je zreo kuhar onaj tko pušta prirodu da vodi meni, a Gracia je odgovorila da je kod nje sve vrlo jednostavno.

- Mi to sve imamo tu oko nas. I to je ono što ima čar. Za frišku ribu je ljeti borba, ali imam jednog dragog dečka koji mi spremi... Preko zime možeš nabaviti štogod želiš, kaže Gracia.

Od početnog menija, Gracia danas nudi još jedino burgere.

- To mi je bio prvi 'kruh'. Ne možeš maknuti nešto što ti je omogućilo prve korake, a ne možeš ni zbog ljudi koji dolaze već tolike godine. Imam jednog što plače kad dođe, otkriva Gracia.

- Ja se trudim da budem autentična. U stvari, ne trudim se, nego jesam. Tjeram svoje i ne dam se smesti, i onda skužiš da ljudi to jako vole i cijene, zaključila je Gracia.

Zajedno s Davidom Gracia je osmislila posebnu ponudu jela koja su pripremili i ponudili u Davidovoj kuhinji na četiri kotača.  

Glorijina ulična hrana

Glorijina ulična hrana

Foto: Jesti na cesti / HRT

Ako ste propustili ovu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti", možete je pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i ostale dosad emitirane epizode, te cjelokupni serijal "David Skoko: Motor, loza, kuhača".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!