Nastavljajući vožnju svojim retro crvenim kombijem za kuhanje, David Skoko se u novoj epizodi serijala "Jesti na cesti" zaputio na jug Hrvatske, u Korčulu gdje ga je dočekao mladi i uspješni šef kuhinje Marko Turković.
05.05.2025.
20:45
Autor: V.M./David Skoko: Jesti na cesti/HRT
Nastavljajući vožnju svojim retro crvenim kombijem za kuhanje, David Skoko se u novoj epizodi serijala "Jesti na cesti" zaputio na jug Hrvatske, u Korčulu gdje ga je dočekao mladi i uspješni šef kuhinje Marko Turković.
Marko je s 20 godina s rodne Korčule krenuo u svijet. Od karijere psihologa, što je krenuo studirati, brzo je odustao jer, kako kaže, fakultet mu je bio prespor. Vjerojatno je zato i njegova ljubav spremanje hrane na gradelama, jer kad se vatra dobro pripremi, ukusni rezultati brzo stižu na stol.
Do svoje tridesete godine Marko je kuhao u restoranima s 2 ili 3 Michelinove zvjezdice, i to u Nizozemskoj, Švicarskoj, Austriji, Francuskoj i Belgiji.
"Gradelavao" je od malih nogu, tako je, naime, kratio duge otočke zime, a danas drži restoran koji hranu s gradela nudi usred zagrebačke Trešnjevke.
No kako kaže, pomalo razmišlja i o povratku u rodni kraj, jer dan na otoku, ističe, traje duže.
Namirnice za Markov "ulični" jelovnik nabavili su, naravno, lokalno - na permakulturnoj Farmi u Žrnovi, od ribara, te po obližnjim poljima i plažama. Kuharski dvojac okušao se i u ribolovu, no ulov je, nažalost, izostao.
A jelovnik koji su ponudili na korčulanskoj rivi bio je itekako prožet mirisima, bojama i okusima juga Dalmacije: 'flatbread' od crne sipe, s lignjama, lovorom i samoniklim biljem; šiš-ćevap od škopca (kastrirani jarac) s turskom salatom, varenikom i maginjama; kroketi od brodeta od ugora i škarpine.
Dok su se vozili po Korčuli u Davidovoj jedinstvenoj kuhinji na kotačima, nabavljajući namirnice, poveo se razgovor o 'guštima' kuhanja.
- Meni je bio prije veliki problem kad bi me pitalo što ću kuhati. Ja bih odgovorio da nemam pojma. Naći ćemo nešto što je dobro i krećemo od toga. Što imamo, imamo, komenirao je Marko.
David je, pak, izrazio oduševljenje što zahvaljujući svojem kombiju može kuhati s - pogledom.
- Postalo mi je jako važno gdje kuham, lokacije na kojem idem me inspiriraju. Volim kuhati s pogledom na more, rekao je David.
Ako ste propustili dosad emitirane epizode kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti", možete ih pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i cijeli serijal "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora