Neretvanska brudetijada, natjecanje u kuhanju autohtonog specijaliteta, održana je u Opuzenu. Umijeće kuhanja brudeta od jegulja i žaba, ove je godine pokazalo dvadeset ekipa iz Neretve i okolice.
31.07.2023.
17:12
Autor: Mateja Delija/T.V./Regionalni dnevnik/HRT
Neretvanska brudetijada, natjecanje u kuhanju autohtonog specijaliteta, održana je u Opuzenu. Umijeće kuhanja brudeta od jegulja i žaba, ove je godine pokazalo dvadeset ekipa iz Neretve i okolice.
Vrlo malo sastojaka i relativno kratko kuhanje na način koji su u naslijeđe ostavili preci, jer bez toga nema pravog neretvanskog brudeta.
- Dobra kapula, dobro maslinovo ulje, zrila pomidora i friška riba, otkriva svoj recept Goran Vuinac, Blace.
- Znači jegulja, žabe, cipal, iverak, švoj, naša neretvanska riba koja obitava u boćatoj vodi, objašnjava Nikša Žderić, Metković.
Svaka ekipa ima jedinstven način kuhanja, ovisno o tome s kojeg dijela Neretve stiže, no nešto je svima zajedničko - u pripremi tog jela vrlo malo upotrebljava se kuhača.
- Kuhača se ne koristi nakon što se doda jegulja ili ostala riba. Samo znači "teću" vrtimo, na taj način izbjegnemo da zagori, a riba nam se ne raspada, kaže Marin Mataga, Opuzen.
Gotovo svima važan je sastojak ljuta paprika, a postoji i onaj tajni…
- Tajni sastojak? Iz srca! Ništa drugo, ističe Ljuban Mataga, Opuzen.
Najveće kulinarsko natjecanje u neretvanskom kraju izvrstan je način za očuvanje kulturne baštine, ali i prenošenje umijeća kuhanja brudeta na nove naraštaje.
- Dosta je mladih ekipa, mladića koji su to prepoznali, koji žele to raditi i mislim da na mlađima svijet ipak ostaje, ustvrdio je Dubravko Simić Cuba, Družba ''Pivčeva kala''.
- Evo imamo nekakvu vezu sa Opuzenom i uvijek pokušavam naučiti što više o tim tradicionalnim hrvatskim receptima, rekao je Martin Reljanović, Zagreb.
U moru brudeta, gotovo istih, teško je odabrati najbolji, pa su za taj dio zadužena stručna nepca.
- Sad vidimo ovdje da ima zaista znalaca koji pripremaju dobar brudeto, ali ima i onih koji još malo uče, ističe Stevo Karapandža, stručni žiri.
Jegulje i žabe, najpoznatiji sastojci brudeta prema izvornom receptu, othranile su mnoge neretvanske obitelji. Nekad jelo za sirotinju, danas je vrhunska delicija kojoj rijetko tko može odoljeti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora