Uršula Tolj: Poraz ponekad doista uzburka emocije i svašta se izgovara

17.02.2021.

15:33

Autor: HRT

Uršula Tolj

Uršula Tolj

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Jako mi je žao kad su ljudi tužni i ljuti nakon vedrog i poštenog natjecanja, ali sve je to za ljude. Poraz ponekad doista uzburka emocije i svašta se izgovara. No, nije u redu da se izgovaraju laži - odgovor je to urednice Dore Uršule Tolj na prozivke koje su se mogle čuti u medijima nakon izbora hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije.

- Da razjasnim: osobno nisam bila u kontaktu ni s tvrtkama koje određuju glasovanje, niti sa žirijem, ali jamčim da je sve odrađeno krajnje pošteno i profesionalno. Imamo sustav jednak onome na Eurosongu po kojem čak ni sami članovi žirija ne znaju koliko će bodova njihov TV centar dati pojedinom izvođaču. Članove žirija također ne biram ja, nego to radi HDS, HGU i urednica glasovanja, poručila je Tolj.

Naime, nakon Dore na društvenim mrežama osvanule su prozivke pojedinih izvođača da se za njih nije moglo glasovati jer su linije bile nedostupne.

Tolj napominje i kako je HRT dobio službeno očitovanje tvrtke IT Jedan d.o.o. koja je zajedno s Terrakomom d.o.o. odradila glasovanje i čiji sustav može zaprimiti preko 100 tisuća istovremenih poziva, a u kojem se između ostalog navodi da su "zahtjevi pri povećanoj količini poziva uzrokovali određeno opterećenje telefonskog sustava Terrakoma, ali u okviru normalnog ponašanja".

Isto tako, navode kako na sustavu Terrakoma nije zabilježeno odbijanje poziva osim neuspostavljenih poziva koji nisu smjeli biti ostvareni prema uputi organizatora.

- Iako na sustavu Terrakoma nisu zabilježene poteškoće u radu, ne možemo isključiti mogućnost da su se iste događale na sustavima trećih strana uključenih u funkcioniranje telefonije koja pokriva sve korisnike u RH jer u istome sudjeluje mnoštvo drugih operatora i različitih sustava, ali isti nisu pod nadzorom Terrakoma, poručuju.

- A zahtjevi su bili da se s jednog broja maksimalno može glasati 10 puta, da se to provjerava i trajanje glasovanja 10 minuta. Laički rečeno, jednostavno je bilo previše poziva u isto vrijeme, a blokirani su pozivi s istog broja nakon 10 zaprimljenih poziva i poruka. Sve je bilo pošteno, a da publika misli gotovo jednako kao što je glasala na Dori, lako se vidi pogledom na društvene mreže, poručuje Uršula Tolj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!