Veći ili manji, s uzorkom ili jednostavan - ceker dobio svoj festival

02.04.2022.

17:02

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT

Međimurski cekeri

Međimurski cekeri

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Umjesto plastičnih vrećica nekad su se tijekom kupnje upotrebljavale košare ili pak cekeri. Pleteni od prirodnih materijala, danas su ponovno na cijeni, a kako bi se njihova izrada otela zaboravu, u međimurskom je Nedelišću održan prvi Festival cekera.

Veći ili manji. S razigranim uzorkom, motivom Međimurja ili pak jednostavan i prazan. U svakom slučaju praktičan, izdržljiv i ekološki prihvatljiv. Ceker je već više od stoljeća simbol Nedelišća, ali cijelog kraja između Mure i Drave.

- Ceker treba da je lepoga modela, da je lepo spleteni i da je u trendu. Nekad su se malo drugačije cifre plele, a sad traži ovo vrijeme svoje. Da se ukrašavaju s prirodnim materijalima, objašnjava Dušanka Medved iz Udruge žena Nedelišće.

Za izradu je potrebno, dodaje Ivanka Bene iz Udruge žena Pušćine - " prije svega puno ljubavi, a i vremena. Uzmemo vremena, mi penzići pogotovo. I još u doba korone". Nema, kaže "bolše antistres terapije".

- Mene je naučila moja mama. Morala sam plesti kad sam imala 8 godina, a kad sam ostala bez posla počela sam plesti - i sad sam zavoljela, kaže Dušanka.

Pravi međimurski ceker plete se od stare sorte kukuruza, a upotrebljavaju se isključivo suhi listovi, u Međimurju poznati kao belo luščije. Predavanja, radionice, izložba uz ples, pjesmu i zabavu, daju ovom premijernom festivalu i edukativnu i razigranu notu.

- Imamo dosta žena po udrugama koje još uvijek pletu cekere i nastoje prenositi to znanje na mlađe generacije. Zapravo, ovaj festival je idealan da se promiče svijest o vrijednosti tih cekera, naglašava Anita Novak iz Turističke zajednica općine Nedelišće.

Ove žene organiziraju i radionice za izradu cekera. Radionice su privukle puno mladih. Dok je tako ima i nade da ćemo se napokon riješiti plastike i svojom omiljenom tržnicom ponosno koračati sa šarenim međimurskim cekerom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!