Vikinzi stigli u Trsteno

15.09.2022.

17:00

Autor: Sandra Lacković/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Snimanje Vikinga u Dubrovniku

Snimanje Vikinga u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Na dubrovačkom području ovih su dana među turistima i filmske ekipe. Počelo je snimanje treće sezone serije "Vikinzi - Valhala". Povijesna tematika i avanture vikinga  publici su iznimno zanimljivi pa je serija već stekla obožavatelje diljem svijeta. 

Vikinzi su stigli u Trsteno. Danima se gradio filmski set za povijesnu dramu "Vikinzi - Valhala". Nastavak je to svjetski popularne serije čija se radnja događa u 11. stoljeću, 100 godina nakon prvih dviju sezona. Spremne su lokacije i u Arboretumu Trsteno. Tu se svojedobno snimala Igra prijestolja - pa su se naviknuli na filmske ture.

- Jako puno posjetitelja dolazi samo radi Igre prijestolja, ali moramo napomenuti da imamo puno više posjetitelja koji dođu radi povijesti ovoga perivoja, radi raznih vrsta biljaka koje ovdje imamo, kaže Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma Trsteno.

U trećoj sezoni glumačkoj ekipi pridružuje se Goran Višnjić - debitirat će kao Erik Crveni. No hoće li se pojaviti na dubrovačkim lokacijama - službene potvrde nema.

Osim u Trstenome serija će se snimati i u Dubrovniku. Pa tako iz produkcije najavljuju regulaciju cestovnog i pješačkog prometa u povijesnij jezgri, ali i privremeno zatvaranje ulica izmedju lokacija snimanja.

Dvadesetog rujna filmska ekipa zauzet će prostor između Vrata od Ploča i Katedrale - od 7 do 18 sati - pa se u tom razdoblju preporučuje građanima da koristite druga dva ulaza u grad. Samo od zakupa javne površine tijekom dva dana snimanja u gradski proračun slit će se 115 000 kuna.

- Svakako će i gradska društva i ustanove imat koristi od ovog snimanja, ta će se cifra približit milijunu, Dubrovački muzeji od snimanja u Kneževu dvoru 400 000 kuna, tako kad se sve zbroji ta će se cifra približiti 2 milijuna kuna, ističe Marijana Aksić, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Snima se do kraja rujna. Zaradit će statisti i hoteli. Filmska industrija vrlo je isplativa, a promocija Dubrovnika neprocjenjiva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!