21:06 / 15.02.2021.

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/IMS

Za brijunske životinje nema zime, timaritelji ih maze i paze

Za brijunske životinje nema zime

Za brijunske životinje nema zime

Foto: Dnevnik / HRT

Hladnoća ne pogađa samo ljude nego i biljke i životinje. No, za brijunske životinje nema zime. Djelatnici tog našeg nacionalnog parka pomno se brinu da su pažene i mažene. Uz zagrijane prostore i pojačanu prehranu minusi im ništa ne mogu. 

Energetska bomba za Lanku. Puna kolica voća i povrća. Uz redovitu hranu svaki dan pojede 50 kilograma banana.

I u slonovu svijetu prehrana pomaže održati tjelesnu temperaturu.

- Meni se čini da je ona više ljetni tip. To je moje neko iskustvo, ali znate ona je već tu dosta dugo i ona se aklimatizirala, kaže timaritelj Radun Laban.

Pomno se brine da joj je nastamba zagrijana.

U toj povlastici uživaju još neke životinje.

Najpoznatiji stanovnik Brijuna s hladnim danima seli se u zimsku rezidenciju. Ondje taj vremešni gospodin uživa u izobilju sjemenki i zagrijanom prostoru.

- Voli biti u toplom, ali izlazi i vani. A temperatura je negdje oko 20 stupnjeva, tako da nema problema što se tiče hladnoće, kaže volonter Serđo Grudi.

Pojačana njega za sve stanovnike.

I nojica Viktorija ima dovoljno sijena i žitarica.

- Osnova joj je 1,25 kg do 1,5 kg dnevno. Sve po potrebi, može se reducirati ili dodati kroz dan, kaže timaritelj Vedran Klarić.

Iako podrijetlo vuku iz toplijih južnih krajeva, već su generacijama ovdje, pa su se dobro aklimatizirale. Ipak, svim životinjama u Safari parku prehrana se pojačava sijenom.

- Pojačava se sa negdje dvije bale dnevno. Bale veličine od 180 kilograma u ovim mjesecima, a stelje više od tri, četiri bale, kaže Edurad Kolić, voditelj faune NP Brijuni.

Tako će ostati sve do proljeća, kada će uživati u blagodatima toplijeg vremena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!