Jedno od najvećih talijanskih arheoloških otkrića uskoro pred publikom

02.06.2023.

10:38

Autor: Hina/Reuters/HRT/V.M.

Brončani kipovi iz Toskane

Brončani kipovi iz Toskane

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Jedno od najvećih talijanskih arheoloških otkrića u nekoliko desetljeća etruščanski i rimski kipovi izvučeni iz blata u Toskani, ovaj će mjesec biti izloženi zahvaljujući intuiciji umirovljenog smetlara koji ih je pronašao. 

Dvadesetak brončanih kipova iz perioda od trećeg stoljeća pr.n.e. do prvog stoljeća n.e., izvučeni iz ruševina antičkih kupelji, bit će izloženi u rimskoj Kvirinalskoj palači od 22. lipnja, nakon mjeseci restauracije.

Stručnjaci su nakon objave otkrića u studenom prošle godine to prozvali najvećom kolekcijom antičkih brončanih kipova ikad pronađenom u Italiji.

Kipići su pronađeni 2021. i 2022. godine u selu San Casciano dei Bagni, gdje se i danas nalaze popularne toplice. Arheolozi su dugo vjerovali da bi se tamo mogli pronaći antički ostaci, no prvi pokušaji bili su neuspješni.

San Casciano dei Bagni

San Casciano dei Bagni

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

- Iskapanje je započelo 2019. na malom komadu zemlje pored toplica iz doba renesanse, no u početku su otkriveni samo tragovi nekih zidova, objavio je gradonačelnik Agnese Carlette.

Tada je bivši smetlar i amaterski povjesničar Stefano Petrini imao bljesak intuicije. Sjetio se da je prije puno godina vidio ostatke rimskih stupova na zidu s druge strane toplica.

Stupovi su se mogli vidjeti samo iz napuštenog vrta koji je nekoć pripadao njegovom prijatelju. Kad ih je Petrini odveo tamo, arheolozi su shvatili da su na pravom mjestu.

- Sve je počelo od tamo, od stupova, rekao je Petrini.

Šef arheološkog tima u San Cascianu Emanuele Mariotti rekao je da je njegov tim očajavao prije Petrinijevog prijedloga kojim je otkriven hram u središtu nekadašnjih kupelji.

Pronađeni kipovi, kao i kovanice i skulpture dijelova tijela poput ušiju, također pronađenih na lokaciji, bili su darovi Rimljana i Etruščana bogovima u zamjenu za zdravlje.

Jedan od najspektakularnijih pronalazaka je bronca koščatog dječaka, kip malog Rimljanina bolesnih kostiju, visok oko 90 centimetara.

Brončani kip

Brončani kip

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

- Kad se pojavio usred blata, djelomično pokriven, izgledao je kao bronca atletičara. No kad smo ga očistili i vidjeli u potpunosti bilo je jasno da je riječ o bolesnoj osobi, rekla je Ada Salvi, arheologica ministarstva kulture za toskanske pokrajine Sienu, Grosseto i Arezzo.

Salvi je kazala da su pronađeni i drugi neuobičajeni darovi bogovima, poput ljuski jajeta, češera, koštica od breskvi i šljiva, kirurškog alata i dvije tisuće godina starog pramen kose.

- To otvara prozor u doživljaj zdravlja, vjere i spiritualnosti Rimljana i Etruščana, rekla je.

Postoji cijeli svijet značenja koji mora biti shvaćen i istražen. Hram je zapečaćen početkom petog stoljeća naše ere kad su antičke toplice napuštene, ostavljajući kipove zaštićene toplim blatom toplica.

Iskapanja će se nastaviti krajem lipnja. Mariotti smatra da je sigurno da će u narednim godinama biti pronađeno još artefakata, potencijalno i još šest od ukupno dvanaest kipova, koliko ih je ukupno spomenuto u pronađenoj bilješci.

Nakon izložbe u Rimu bronce će pronaći novi dom u muzeju za koji se vlasti nadaju da će biti otvoren u San Cascianu u idućih nekoliko godina.

Petrini se nada da će to donijeti poslove, kulturu i znanje u to mjesto s 1,5 tisuća stanovnika koje se bori protiv odlaska stanovništva, kao i većina ruralne Italije. Sam Petrini teško prima zasluge za svoje otkriće.

- Važne stvari se uvijek događaju nekoliko ljudi, nikad samo jednom, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!