Voda iz novljanske Žrnovnice jedna je od najboljih u Europi

20.02.2025.

07:03

Autor: Željka Lopac/L.P./Regionalni dnevnik/HRT

Uvala Žrnovnica u Primorsko-goranskoj županiji, već gotovo cijelo stoljeće opskrbljuje vodom Crikvenicu, Novi Vinodolski i Vinodolsku općinu. Njezino izvorište nikada nije presušilo, voda je uvijek zdravstveno ispravna. A posljednja istraživanja pokazuju da će i u narednim desetljećima imati dovoljno vode za cijeli taj kraj.

Jedna od najboljih voda u Europi - voda je iz novljanske Žrnovnice! Izvorska je i vrhunske je kvalitete.


- Ukupno u uvalu izlazi preko dva kubika vode u sekundi. U sušnom periodu imamo 600 litara u sekundi koje nam je na raspolaganju, priča Igor Uremović, direktor Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.


To je više nego dovoljno za 30-ak tisuća kućanstava gradova Novog Vinodolskog i Crikvenice, te Općine Vinodolske.


Ali i za potrebe turizma toga područja, kada broj potrošača prelazi 100 000. Stoga ne čudi što je prvi vodovod Žrnovnica izgrađen prije gotovo stotinu godina. Danas je vodovodna mreža duga 400 kilometara i još uvijek raste. Uvala dobiva vodu iz dva sliva - što je svjetski raritet koji je prepoznao i Unesco!


- Iza mojih leđa je jedan gorski sliv - gorsko-kotarski - voda dolazi podzemno, filtrira se, bogata je kalcijevim i magnezijevim solima, rekao je dipl. ing. Ante Maretić, voditelj laboratorija Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.

''Voda nije tvrda, mutnoća niska''


A s druge strane je sliv s Velebita - iz Like!


- Kraške su vode koje prolaze kroz zemlju, kroz stijene, ta voda sve kupi što je dobro i nosi sa sobom, izdašna je s kisikom, pojašnjava ing. Lovro Baričević, laborant laboratorija Vodovoda i odvodnje Žrnovnica Crikvenica Vinodol.


Rasjedna zona je tako jaka da se te vode ne miješaju. Ipak, od 1964. godine povezane su tunelom, pa su u sabirnom bazenu i goranska i lička voda. Temperatura vode u uvali je desetak stupnjeva - i ljeti i zimi, a konstantna je i temperatura vode na izvorištima -8, -8.5 stupnjeva Celzijevih. A voda, što je hladnija to je bolja!


- Ta voda prije svega nije tvrda, mutnoća je niska, otopljeni anioni u toj vodi su uvijek u tim dopuštenim granicama, zaključuje Uremović.


Uvijek je ispravna! Nikada, niti kao preporuka, nije bilo potrebe za prokuhavanjem!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!