Aplikacije koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom

02.10.2021.

12:38

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Aplikacije koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom

Aplikacije koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Na Dubrovačkom sveučilištu završila je dvotjedna Erasmus radionica na kojoj su studenti iz 5 europskih zemalja radili na računalnim aplikacijama - koje bi trebale olakšati život osobama s invaliditetom. Od - kuharica na tabletima do raznih interaktivnih igara - studenti su sa svojim predavačima pokazali kako je moguće osmisliti niz zabavnih, ali i korisnih rješenja!

Studenti iz čitave Europe primili su se posla; cilj je tijekom 2 tjedna razviti 7 aplikacija koje će olakšati život osobama s invaliditetom.

- Mi smo krenuli s praktičnim radom, pa smo zapravo već napravili jedno takvo rješenje. Zove se ICT AC kuharica, radi se o android aplikaciji za tablet uređaje, koja koristi koncept proširene stvarnosti kako bi osobama s invaliditetom zapravo dala nekakvu bolji uvid kako pripremiti hranu. Koristi se komunikacija zasnovana na simbolima, to je razvidno sadržajima; znate da je kuharica vrlo detaljno se raspisuju upute, ovdje ipak to mora biti jednostavnije, na vizualan, pregledan način se vodi korisnika kroz recepte., objasnio je Jurica Babić, docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Radionice su trajale 2 tjedna, a studenima iz raznih zemalja ponudila je priliku baviti se nekim novim i drugačijim tehnologijama.

- Ovo je dosta široko područje, pa ima svašta za naučiti, rekla je Tena Živković, studentica Dubrovačkog sveučilišta.

- Dosta je zahtjevno zbog tehničkih detalja, ali je i jako zanimljivo jer moramo sami nešto razviti, rekla je Patricia Valcarel, studentica iz Španjolske.

- Na radionici sudjeluju studenti iz 5 europskih zemalja i 6 institucija, 30-ak studenata; znači iz Francuske, Španjolske, Portugala, Mađarske i Hrvatske i 10-ak predavača s tih institucija, objasnio je Krunoslav Žubrinić, docent na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.

Upravo je ovaj Erasmus projekt osvojio prvu nagradu na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU te je proglašen najuključivijim projektom programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Glavna vizija projekta je jačanje društvene uključenosti osoba s invaliditetom dizajniranjem i razvojem besplatnih IT rješenja usmjerenih na omogućavanje komunikacije, a predstavljeni su i projekti sveučilišta iz ostalih europskih zemalja.

- Budući da nismo mogli ovamo donijeti eksponate iz svog muzeja tehnologije, pripremili smo virtualnu verziju našeg muzeja. Ovdje možete vidjeti originalnu telefonsku centralu i žene koje su tijekom raznih desetljeća radile na njoj, rekla je Carmen Bachiller, predavačica na Sveučilištu u Valenciji.

Studenti su, osim samog upoznavanja, dobili priliku za rad, a svi naglašavaju; sve gotove aplikacije u svoju pravu primjenu mogle bi odmah krenuti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!