InnovaMare - najbolji projekt na području plavog rasta

26.10.2022.

14:41

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/HTV/HRT/D.S.

Predstavljanje projekta "InnovaMare" u Rijeci

Predstavljanje projekta "InnovaMare" u Rijeci

Foto: HTV / HRT

Projekt "InnovaMare" predstavljen je danas u Rijeci kao dio dvogodišnjega istraživanja u sklopu međunarodnog Interreg programa te suradnje Italije i Hrvatske u području plavog rasta. 

Radi se o istraživanju morskog dna, tj. predstavljanju najnovijih morskih tehnologija. Projekt će biti predstavljen i u Bruxellesu, a vrijedi više od 5,5 milijuna eura.


- Razvoj višenamjenskog robota, površinskog vozila koje ima ulogu detekcije raznih onečišćenja u moru, to jedan cijeli zatvoreni sustav kojim pokušavamo očuvati naše more i očistiti ga od raznih onečišćenja, kaže Natko Kraševac sa zagrebačkog FER-a.


Podizanje i jačanje svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja bioodrživosti Jadranskoga mora primarni je cilj ovoga projekta.


- Podvodna ronilica kojom se može obraditi cijeli niz istraživanja i pregledavanja morskoga dna ili pregledavanje brodova ili obalnih struktura, koliko ima smeća u moru pa čak i gledanje živih morskih organizama, navodi Lovro Maglić s Pomorskog Fakulteta u Rijeci.


Neke od najnovijih morskih tehnologija predstavljene su u Rijeci kao rezultat suradnje nekoliko hrvatskih i talijanskih sveučilišnih ustanova.


- Rad na inovacijskom ekosustavu u području plave ekonomije koji bi mogao apsorbirati sve nove tehnologije i povezati ih s privatnim sektorom, rekla je Petra Karanikić s Odjela za Biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.


A povezani su u ovom projektu znanstvena zajednica i privatni sektor jer napretka bez suradnje nema, potvrđuje i Josip Rubinić, iz riječke tvrtke Vectro d.o.o. 


"InnovaMare" izabran je za najbolji projekt na području plavog rasta pa je Hrvatska gospodarska komora u Rijeci kao partner dobila poziv Europske komisije da ga danas i predstavi u Bruxellesu.


- Projekt se bavi razvijanjem inovativnih rješenja za praćenje onečišćenja mora i za sprečavanje toga onečišćenja, kaže Željka Rajković iz Centra za inovacije i EU projekte, HGK Rijeka.


Projekt Interreg prekogranične suradnje Hrvatske i Italije nastavlja se do 2027.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!