Izazovi koje nosi umjetna inteligencija

10.06.2023.

21:16

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: sdecoret / Shutterstock

Jezični modeli temeljeni na umjetnoj inteligenciji, takozvani "chatbotovi", posljednjih su mjeseci vrlo popularni. Neke tvrtke ChatGPT i Bard već upotrebljavaju kao pomoćni alat, iako je njihova vjerodostojnost i točnost upitna. Uz koristi, tu su i brojne etičke dvojbe pa se traži učinkovita zakonska regulativa, pogotovo vezano za zaštitu autorskih prava kad je riječ o fotografijama i tekstovima.

video thumb

U Danskoj odnedavno posluje turistička agencija koja s klijentima komunicira - uz pomoć ChatGPT-a.

- Vrlo brzo i precizno ovaj alat pomaže nam u organiziranju putovanja, ali i posla kojim se bavimo. Zahvalan je komunikator i partner, rekao je Rasmus Panduro, vlasnik turističke agencije iz Danske.

Na Islandu su zabrinuti jer studenti masovno pišu radove uz pomoć umjetne inteligencije, a upravo ta tema ovih je dana vruće političko pitanje u - Austriji.

Šef austrijskog Zavoda za zapošljavanje Johannes Kopf izjavio je za tamošnju izvještajnu agenciju da bi zbog umjetne inteligencije mnoge osobe mogle izgubiti radno mjesto, pogotovo kako kaže - rutinski administrativni poslovi. Ali smatra - to je i prilika za inovacije i stvaranje novih radnih mjesta.

Već sada umjetna inteligencija drastično mijenja svijet - smatra voditelj laboratorija umjetne inteligencije Markus Schatten. Kako su perilice rublja zamijenile pralje, tako će, tvrdi, i umjetna inteligencija zamijeniti neka zanimanja.

- Svaka tehnologija rezultira time da neki poslovi više nisu potrebni i zato se automatiziraju, ali se otvaraju novi poslovi. Tko je prije dvadeset godina mislio da će biti influencer ili projektni menadžer. Tehnologija stvara nove prilike, rekao je prof. dr. Markus Schatten, Fakultet organizacije i informatike Varaždin.

Brz razvoj tehnologije ne prati zakonska regulativa, smatra ministrica kulture.

- Moramo u ovom slučaju urediti mnoge aspekte upotrebe i etičke i pitanje autorskih prava, intelektualnog vlasništva, ali i neke druge koji moraju biti uvedeni, vidimo danas u međunarodnoj i stručnoj javnosti da oni koji su sudjelovali u stvaranju zagovaraju brze reakcije i zakonodavno na globalnoj razini uređivanje, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ipak, zasad su ovi alati još daleko od savršenih - smatra profesor Schatten te dodaje - to su samo transformatori koji tekst ponovno pretvaraju u tekst.

- On je sada u svjetlosti medija i vrlo je aktualan. Puno se ljudi njime služi, ali pokazuje se da ne radi uvijek baš jako dobro. Ima pogrešaka. Čak, kako mi kažemo, halucinira i izmišlja podatke koji nisu istiniti, dodao je Schatten.

Ipak, s nadogradnjama - ovi alati postaju sve "pametniji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!