Kako odgovorno upravljati dronovima

19.07.2021.

09:20

Autor: Danijela Bratić - Herceg/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Dron

Dron

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prije nekoliko godina privatna bespilotna letjelica upala je u zračni prostor aerodroma Heathrow zbog čeka je zračna luka morala biti zatvorena, i nastali su milijunski gubici. Ne bi li se izbjegle takve situacije, na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike (FOI) organizirane su radionice upravljanja dronovima.

Kako naučiti odgovorno upravljati dronom ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska doznala je od docenta na FOI-u Borisa Tomaša i koautora kurikuluma Roberta Ljubeka:

S obzirom na sve veću popularnost i dostupnost malih bespilotnih letjelica, pojavljuju se i sve veći izazovi oko sigurnosti upravljanja. Sigurno i odgovorno upravljanje dronovima tema je radionica koje krajem kolovoza kreću u Varaždinu.


- Roditelji čak kupuju djeci dronove kao igračke, a nisu ni svjesni koja je to odgovornost, napominje Boris Tomaš.


U suradnji s europskim Talent centrom i Varaždinskom županijom, koja je dosad za pripremu poligona i opremu izdvojila oko 400 tisuća kuna, pokrenuli smo edukaciju na terenu u Črešnjevu.


- Daleko smo od grada i imamo sigurne uvjete za vježbu, ističe Tomaš.


U sklopu programa radionice polaznici će se upoznati s osnovama leta, pravnim regulativama u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji, sa sigurnim i odgovornim upravljanjem bespilotnim letjelicama i primjenama bespilotnih sustava. U radionici će moći sudjelovati 10 polaznika, a sva su mjesta već popunjenaVijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!