Žene i djevojke u znanosti

11.02.2023.

20:14

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Međunarodni je dan žena i djevojaka u znanosti. Opća skupština UN-a proglasila ga je prije 8 godina kako bi se u znanost uključilo što više djevojaka i žena te razbili stereotipi. U Hrvatskoj, iako su većina studenata matematike i fizike djevojke, samo se svaka treća odlučuje na karijeru u znanosti.  

Na arhivskim fotografijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva nijedna profesorica.


No, taj tzv. "muški studij" upisuje sve više studentica, a projekte vodi sve više mladih znanstvenica. 


- Zadnjih godina imamo 25% studentica koje upisuju FER, prije samo desetak godina to je bilo samo 15 % i vidimo vrlo jasnu uzlaznu putanju, rekla je dr. sc. Ana Sušac, izv. prof./prodekanica za studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 


Vidljive su promjene u tehničkim strukama, ističe asistentica u Zavodu za telekomunikacije FER-a.


Zato je ljuti kad čuje pitanje koje se često postavlja samo ženama koje grade karijeru - kako usklađuje privatni i poslovni život. 


- Kažemo da to nije pitanje samo za žene nego i za muškarce, da više nema takvih uloga i podjela. Želimo postaviti primjer za ostale, kazala je Katarina Mandarić, mag. ing./asistentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva. 

 

Sva su djeca prirodno radoznala i vole istraživati bez obzira na spol. Kad im se pruži jednaka mogućnost za upoznavanje sa znanošću.


- Upravo zato i provodimo projekte gdje radimo robote i zadatke koji nisu nužno povezani s dječacima, nego robote u obliku psa ili onog koji crta, nešto što je jednako interesantno i kreativno i curicama i dječacima, rekla je dr. sc. Ana Sović Kržić, izv. prof./predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza. 


Zato postoji Međunarodni dan žena u znanosti kako bi se promovirala uloga žena i djevojaka u znanosti i što više njih potaknulo na tu karijeru. Jer iako na papiru nema prepreka za ravnopravnu ulogu u stvarnosti se one osjećaju.


- Samo 29% žena doktorira i magistrira u području STEM-a, samo 10% patenata na razini EU, 10% izumiteljica registrira svoje patente, rekla je Andrea Čović Vidović, zamjenica voditelja Predstavništva EK u Hrvatskoj. 


Stoga kao ohrabrenje za korak u znanost svim budućim studenticama, koju god struku izabrale, mlada znanstvenica s FER-a poručuje:


- Ako ona misli da ima u sebi, da napravi promjenu u znanosti, neka ide tim putem, i to je to!, zaključila je Katarina Mandarić, mag. ing./asistentica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!