Neki osnovnoškolci u budućnosti će se baviti poslovima koji još ne postoje

03.07.2022.

07:06

Autor: Irena Košar/Dnevnik/P.F./HRT

Inovacije

Inovacije

Foto: Dnevnik / HRT

Promjene su nezaustavljive - velik će se broj današnjih osnovnoškolaca u budućnosti baviti poslovima koji još ne postoje. U njima će veliku ulogu imati i već danas dostupne tehnologije - poput umjetne inteligencije. U sklopu projekta Škola budućnosti, više od dvije tisuće učenika mjesecima je stvaralo rješenja za unapređenje svakodnevnog života.

Učenice iz Osijeka osmislile su digitalnog pomoćnika koji je uvijek dostupan.

- U bilo koje vrijeme kada bi netko želio otići na Papuk može korisitit naš chatboot i može im lako pomoći i osigurati kontakt, vrijeme i cijenu ulaznice, objasnila je Zara, učenica u Osijeku.

Srednjoškolci iz Rijeke osmisli su komunikacijskog posrednika za volontersku udrugu.

- Sudjelovali smo na istom takvom projektu, gdje smo izradili chatbota za udrugu Mali zmaj i meni je bilo jako zanimljivo, rekao je Marcel, učenik u Rijeci.

- Odgovara na najčešća postavljena pitanja toj udruzi i prepoznaje što korisnik i prepoznaje što korisnik želi, navela je Leonarda, učenica u Rijeci.

Umjetna inteligencija i robotika već su prisutne na tržištu rada u različitim djelatnostima, a poslovni je svijet nezamisliv bez IT tehnologije.

- To je zapravo naša budućnost i vrlo vjerojatno ćemo se mi svi morati prilagoditi, smatra Nikolina, učenica u Glini.

- Zato je jako bitno da djeca nauče kako ta tehnologija stvara, kako se ona radi na etički način i da ta tehnologija sve više i više utječe na naše živote, objasnio je Marin Trošelj, Stemi.

Na Danu inovacija u kampu Infobipa učenici su mogli vidjeti i isprobati tehnologije budućnosti koje se razvijaju u Hrvatskoj.

- Nadam se da ću moći sudjelovati u ovakvim projektima, da ću i raditi ovdje, imat sličnu firmu ili tako nešto. Stvarno mi se sviđa umjetna inteligencija, izjavio je Šimun, učenik u Osijeku.

- Ideja je stvarno povezati industriju i mlade naraštaje u jedan zajednički projekt kako bi se omogućilo da sudjeluju na projektima, da u ranoj fazi dožive kako to izgleda i da puno nauče, istaknuo je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Jer prihvaćanje novih znanja i tehnologija, koje se razvijaju brže nego ikad prije, jedan je od preduvjeta u poslovima budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!