Osmislio digitalni točionik i riješio problema čekanja u redovima za pića

09.11.2022.

17:40

Autor: Ana Marušić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Inovator Petar Vlahović

Inovator Petar Vlahović

Foto: HTV / HRT

Danas je Međunarodni dan izumitelja. Tim je povodom naša zadarska ekipa posjetila jednog koji uistinu obećava. Inženjer elektrotehnike u ranim tridesetima, Petar Vlahović, dobitnik je Grand Prixa na ovogodišnjoj 20. Međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu. Osmislio je digitalni točionik.

Malo čudo od aparata ostvarenje je sna svakoga tko je ikad na koncertu predugo čekao u redu za piće. Od prve skice do spasa za žedne, proizvod je hrvatske pameti, a kumovala je "korona" koja je osigurala vrijeme.

- To znanje koje sam imao iz industrijske automatizacije zapravo sam pretočio u proizvod koji je već korišten na nekih sedam, osam festivala, kaže inovator Petar Vlahović. 

Zbog reakcija kupaca koji su iskušali samoposlužni točionik, vjeruju da će biti interesa. 

- Oni su prilično ugodno iznenađeni, na dosta festivala su bili stranci, koji tvrde da nigdje to nisu zapravo vidjeli i svi me onako vuku za rukav, dodaje. 

Rukovanje je sasvim jednostavno. Odabire se željeni proizvod, prisloni kartica ili mobitel, natoči piće.

Pivo je bilo najveći izazov, a točiti se može i svako drugo piće.

Ideju su prepoznali u društvu inovatora "Faust Vrančić".

- Na čemu sam im stvarno zahvalan jer ja nisam sebe percipirao kao inovatora do trenutka gdje su me oni zapravo pozvali u društvo. 

Ljudi nisu zapravo shvaćali koliki trud iza toga stoji, ističe, dodajući da je to interdisciplinaran projekt koji iziskuje znanja različitih branši.

- Od strojarstva, mehanike, same tehnologije istakanja piva, elektrotehnike, u smislu i elektronike i ožičavanja opreme, do programiranja industrijske automatizacije, androida, prihvata kartičnog plaćanja i tako. To nam je zgodno došlo tako kao nekakvo priznanje od strane struke, da je ovo vrijedna tehnološka inovacija, pojašnjava Petar Vlahović.

Puno je ideja za sljedeće korake, pa je vrlo vjerojatno da ćemo za ovog mladog gospodina još čuti.

Kao i da ćemo na nekom sljedećem festivalu nazdraviti hrvatskoj pameti sa samoposluženim hladnim pićem u ruci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!