"Peek and Poke" - nezaobilazna riječka atrakcija

16.08.2022.

19:53

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/HRT

"Peek and Poke" - nezaobilazna riječka atrakcija

"Peek and Poke" - nezaobilazna riječka atrakcija

Foto: HTV / HRT

Muzej stare računalne opreme "Peek and Poke" u Rijeci privlači sve veći broj posjetitelja, među kojima je mnogo stranih turista. Obišli su ga i gosti iz Afrike, Južne Amerike, pa i s dalekih Havaja. 

Više od 4 tisuće eksponata vezanih za svjetsku i hrvatsku računalnu povijest te audio, video i foto tehniku odličan su mamac za goste različite dobi i nacija. Muzej je interaktivan, a većina eksponata služi za igru.

- Ove me igre podsjećaju na moju mladost, kao da sam u nekoj vremenskoj kapsuli. Sviđa mi se ova ideja o izlaganju stare opreme koju tako dugo nisam vidio, a usto se mogu i poigrati, kaže Wiolant, gost iz Njemačke.

"Peek and poke" jedan je od prvih pet svjetskih muzeja stare računalne opreme s ujedno najvećim postavom u ovom dijelu Europe. Otvoren je prije 15 godina.

- Turistički bum ovdje u P&P je krenuo upravo s TripAdvisorom, to je bilo prije par godina, međutim sad ga je Google review što ima mogućnost da se kroz Google može naći prešišao. Ali ne mogu reći, niti ne spomenuti da ga je turistička zajednica od samog početka uvrstila u turističku ponudu grada Rijeke, ističe Svetozar Nilović, voditelj muzeja.

- Nikad nisam vidjela muzej poput ovog. Zanimljivo je vidjeti sva ova računala, pogotovo njihovu veličinu. Na Googleu sam potražila što se u Rijeci može pogledati i bio je predložen ovaj muzej, a kako smo ljubitelji videoigara i igara općenito, došli smo i vrlo je zabavno, govori Ambruta, gošća iz Indije.

I Naja, gošća iz Njemačke je oduševljena muzejom. Smatra da je poseban i jedinstven.

Gotovo je nemoguće ući u jedan ovakav prostor i ne zabaviti se, barem na trenutak. Gosti dolaze iz svih krajeva svijeta, a samo ove godine muzej je obišlo oko 5 tisuća stranih turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!