Dubrovnik: 32. simpozij o fuzijskim tehnologijama

19.09.2022.

19:46

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT

Simpozij je okupio više od tisuću sudionika

Simpozij je okupio više od tisuću sudionika

Foto: Dnevnik / HRT

U Dubrovniku traje jedan od najvažnijih skupova iz područja fizike ove godine u cijelome svijetu, simpozij o fuzijskim tehnologijama. Upravo se ta tehnologija smatra izvorom energije u budućnosti. Hrvatski znanstvenici u ovu su se priču uključili među prvima, te je naša zemlja u tome već danas uz bok Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji...

Za dvadesetak godina većinu energije trebali bismo dobivati od nuklearnih elektrana koje proizvode više, a ne stvaraju otpad. Hrvatska se u projekt fuzijske energije uključila 2013.


- Naš ključni doprinos je analiza fuzijskih čestica prašine koje se stvaraju u fuzijskom reaktoru, što je bilo presudno za rekordnu energiju koja je bila postignuta prošle godine jer je, uz našu pomoć, definirano da u fuzijskoj prašini ne ostaje fuzijsko gorivo, da ga se može dodati bitno više, istaknuo je dr. sc. Tonči Tadić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije SOFT 2022.


32. simpozij o fuzijskim tehnologijama okupio je u Dubrovniku više od tisuću sudionika.


Hrvatski znanstvenici rade na modeliranju, ali i razvoju materijala za fuzijsku elektranu. Institut Ruđer Bošković dobit će jedan od samo četiri uređaja u Europi koja simuliraju udar fuzijskih neutrona. 


- I na kraju smo ključna zemlja partner Španjolcima u razvoju projekta "Dones", bez koje neće biti fuzijske elektrane. Dones je nužan za testiranje fuzijskih materijala, rekao je Tadić.


A sve prati i Vlada.


- S naše strane sudjelujemo s 30 milijuna eura, to naravno nije bačenu u neku kasu samo tako - u tom sporazumu i dogovoru i naše, hrvatske firme sudjeluju u izradi čitavog niza komponenata, rekao je dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Fuzijske elektrane vrlo su isplative, nema utrošenog goriva, a nema ni njegova obogaćivanja. Cilj Europske unije je do kraja ovog stoljeća svu energiju dobivati fuzijom i iz obnovljivih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!