Veliki interes za novi studij mehatronike i robotike

11.09.2021.

20:14

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/IMS/V.M./HRT

Brucoši Ela, Petra i Fran

Brucoši Ela, Petra i Fran

Foto: Dnevnik / HRT

Više od troje maturanata prijavilo se na jedno upisno mjesto na novom studiju mehatronike i robotike na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, koji počinje u novoj akademskoj godini. Šezdeset upisanih bit će inženjeri za zanimanja 21. stoljeća koja se razvijaju iz dana u dan.

Dan otvorenih vrata Fakulteta strojarstva i brodogradnje onemogućila je pandemija, ali čim se ponudio novi studij - Ella, Petra i Fran znali su - to je njihov prvi izbor. U velikoj konkurenciji, uspjeli su postati prva generacija budućih specijalista mehatronike i robotike:

- Imam neki osjećaj zadovoljstva što smo mi prvi. Najvjerojatnije će to kasnije biti razvijenije i uhodanije, ali mi smo prvi, ima nešto i u tome, kaže Ella Jančić, brucošica studija mehatronike i robotike na FSB-u u Zagrebu.


Prva brucošica studija mehatronike i robotike je i Petra Horvat koju najviše zanima automatizacija:


- Pogotovo tvornice i slični procesi, robotizirane tvornice koje same rade na trakama, i gdje nema previše ljudi, ističe Petra.


Brucoš traženog studija postao je i Fran Periša koji ga je upisao zato što spaja programiranje i elektrotehniku:


- Imam se cilj usavršiti se u području umjetne inteligencije, najavljuje Fran.


Centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Centar izvrsnosti za robotske tehnologije

Foto: Dnevnik / HRT

Najbolje mjesto za usavršavanje otvoreno je prije nekoliko mjeseci: CRTA - Centar izvrsnosti za robotske tehnologije, vrijedan 38 milijuna kuna, čeka nove brucoše, kao i budući predavači.


- To znači da ih to doista interesira i da su i oni kao mlade generacije pametno prepoznali da to više nije budućnost nego sadašnjost, nešto bez čega neće moći, komentira dr. sc. Bojan Šekoranja iz Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na FSB-u.


Prof. dr. sc. Bojan Jerbić, voditelj Centra za robotske tehnologije, napominje da "ako se gleda uspjeh ICT gospodarstva i tvrtki koje rastu u Hrvatskoj, npr. Rimac automobili, jasno je da se ne može graditi proizvodno gospodarstvo bez takvih stručnjaka."


Na fakultetu se nadaju da će se glas o njihovoj kvaliteti daleko čuti:


- Nadamo se da će nas prepoznati u Europi i da će i njihovi studenti doći studirati k nama, kaže prof. dr. sc. Mladen Crnković, voditelj studija mehatronike i robotike.


Uz ublažene epidemiološke mjere i nastavu uživo, novi brucoši - jedva čekaju početak studija koji će im otvoriti svijet budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!