Zaron s robotima radi očuvanja Jadrana i okoliša

11.10.2021.

09:45

Autor: Ana Dobrović/MORE/HRT

Roboti pod i nad morem

Roboti pod i nad morem

Foto: HRT / HTV

Robotika ima veliku i važnu primjenu na moru i pod morem. Velika je pomoć imati robota pomagača u podvodnoj arheologiji, biologiji, ili drugim područjima kojima je more i podmorje radna ploha.

Poneki je još ljetni dan, kojemu mnogi ne mogu odoljeti. Dok uživaju u Biogradu, na plaži, pokraj mora, u moru jedan robot tiho plovi. Plovi, ali i radi, prikuplja podatke.

- U ovom trenutku kakvoća mora je jako dobra. Ono što još možemo očitati su parametri dna, znači što ima na dnu, kakva vrsta je dna, koja je dubina i nekakve konture samog okoliša u ovom malom dijelu, rekao je Mateo Ivanac, voditelj projekta InnovaMare. 

Pilot robot na moru dio je projekta InnovaMare. Ivanac ističe da je „danas ondje konferencija, koju organizira Fakultet elektrotehnike i računarstva, zajedno sa Hrvatskom gospodarskom komorom, u sklopu strateškog projekta Innova Mare”. 

- Ujedno, ovdje je i jedno od prvih testiranja naših pilot rješenja unutar strateškog projekta InnovaMare kojima hoćemo pokazati što sve robotika zajedno sa senzorikom može napraviti u smislu prevencije i monitoringa oneščišćenja Jadranskog mora, kazao je.

Robotika, poručuju, može biti od velike pomoći u očuvanju Jadrana i okoliša.

- U ovom trenutku to je manualno. Istraživači izlaze na more s barkom i prikupljaju uzorke, onda u laboratoriju rade analizu i na temelju toga donose zaključke. Ono što je u tome problem je da je to sporo, da nije adekvatno u današnjem tehnološkom smislu. Ključno je da na takvu vrstu praćenja stanja mora ne možete brzo reagirati, izjavio je Ivanac. 

Roboti mogu reagirati odmah, jer šalju podatke u realnom vremenu, pa je i odgovor brži.

- Planiramo imati, ali već i imamo različite aplikacije s kojima, npr. možemo istraživati podvodnu arheologiju, različite karakteristike sedimenata. Pomoću njih možemo i mapirati morsko dno u lukama. Također, možemo pratiti brze promjene na morskom dnu, tijekom sezonskih oluja i tome slično, rekao je Massimo Caccia iz Instituta za pomorsko istraživanje talijanskoga nacionalnog istraživačkog vijeća.

Plan je na moru i pod morem okupiti veće društvo robota. Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu objasnio je da je glavni zadatak FER-a, u suradnji s talijanskim institutom, razviti algoritme koji će omogućiti kooperativno vladanje između autonomnih podmorskih robota.

- Drugim riječima, želimo imati puno robota koji plove i idu pod vodom, koji međusobno komuniciraju, izmjenjuju informacije i neku misiju održavaju zajednički. Naša suradnja s Consigliom Italiano je dugogodišnja i već smo imali jako puno istraživačkih rezultata. I ne samo da smo uspjeli postići da roboti međusobno komuniciraju, već smo u cijelu igru uključili i ronioce, rekao je Mišković.

Mreža robota na moru i u podmorju, roboti koji mjere i šalju podatke, mogu daleko brže reagirati na moguće probleme i ekološke neprilike, te tako doprinijeti kvalitetnijem očuvanju Jadrana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!