Okusi Šri Lanke u Hrvatskoj

Proputovao je cijeli svijet, posjetio brojne metropole, no za život je odabrao – Zagreb, a zajedno s njim, u Zagreb su stigli i okusi njegova doma – Šri Lanke.

Prije godinu dana Brian Senaratne je u rodnoj Šri Lanki spakirao kofere i doselio u Hrvatsku. Na to se odlučio iz dva razloga: racionalnog i emocionalnog. Nakon trinaest godina rada u svijetu informatike 'uštogljeno' odijelo odlučio je zamijeniti pregačom, a svome srcu i emocijama dopustio je da pronađu novu lokaciju. Jasno je da sam se ovamo doselio radi ljubavi. Hodao sam s djevojkom iz Hrvatske, bili smo skupa četiri godine i onda sam se odlučio preseliti ovamo. I dalje sam radio kao savjetnik za informatičku tehnologiju, ali htio sam okrenuti novi list.

Proputovao je cijelu Europu, ali Zagreb ga se najviše dojmio. Mnoštvo noćnih barova, kafića, ali i zanimljiva arhitektura. Smatrao je da u ponudi jedino nedostaje prava internacionalna kuhinja. S bratom je pokrenuo restoran s tradicionalnim jelima Šri Lanke. Je li mu trebala cijela vječnost da realizira ideju? Ekipu Dobrog jutra zanimalo je što jedan stranac misli o hrvatskoj birokraciji. Znam da su se mnogi Hrvati čudili meni i mome bratu kada smo rekli da želimo otvoriti restoran za tjedan dana, i doslovno je tako i bilo. Jednog smo četvrtka dobili ključ od prethodnog vlasnika, još su iznosili svoju opremu, a sljedećeg smo četvrtka mi već primali nove goste.

Pouzdan tim i razrađen plan garantiraju uspjeh u cijelome svijetu. Očito ni Hrvatska nije iznimka. Dapače, Brian je imao ugodno iskustvo u pokretanju posla, a oduševljava ga i naš svakodnevni stil života. U Zagrebu to ide malo drukčije. Ljudi završe s poslom do 17 i svaki dan idu u parkove, restorane, na ulicama su. Na Šri Lanki to nije uobičajeno. Naporno radimo pet dana tjedno, a zabavljamo se ili vikendom ili tijekom dugih praznika.  Slobodno poslijepodne provodi uz ispijanje šalica čaja. Običaj je to koji je stekao u Šri Lanki. Na kavu se još nije navikao, ali kada je hrana u pitanju… Obožavam svinjetinu. Na Šri Lanki su jela izrazito začinjena. Naša je tradicija takva da ti osjetila eksplodiraju od toliko začina u hrani.

U restoranu su ekipi pripremili na tradicionalan način tipično šrilansko jelo, jelo poput kebaba ili ćevapa. Na Šri Lanki se prodaje na svakom uglu. Baza je domaća tortilja koju zovemo roti. Da bi tekstura rotija bila savršena, priprema se četiri do pet sati. Zatim ga nasjeckamo i bacimo na žar. Pomiješamo ga s četiri-pet vrsta povrća, kao što su mrkva, poriluk, luk, kupus... Ubacimo jaje i pileći curry, koji se također priprema pet sati. Dakle, ubacimo sve začine i sastojke i okusi se prožmu.

Upoznavanje novih okusa i istraživanje drugih kultura avantura je koju si povremeno trebate priuštiti. Nikad ne znate, možda vam baš kao i Brianu donese nove ljubavi ili čak u potpunosti promijeni život.