Slatka kuharica: Ivanićgradska bučnica

U kraju u kojem se odavna uzgaja buča i prave sjajna bučina ulja, logično je da je bučnica omiljene slastica.

Može slana, može slatka, samo valja tijestom znati onako kako to u Ivanić Gradu zna Duška Zanić. Ako treba i u zraku se tijesto vitla, da bi na stol došla delicija ne samo kad je Bučijada, već puno, puno češće.



Bučnica

Tijesto:

500g glatko brašno
700 ml mlake vode
150 ml ulja
100 ml octa
1 jaje
sol – po želji
Nadjev:
500g buče (sve vrste se koriste)
500g domaći kravlji sir
2 jaja
Sol – po želji
Peći na 200 stupnjeva, oko 30 minuta.

Postupak tijesto:
U veću posudu isipati brašno i dodamo malo soli i jedno jaje. U mlaku vodu usuti ulje i ocat. Uz miješanje u brašno dodajemo mlaku vodu, ulje i ocat. Kada smo tijesto dobro izradili, formiramo ga u lopticu i pouljimo, te ostavimo malo da ostoji.
Postupak fila:
Buču oguliti, očistiti od koštica i naribati. U naribanu buču dodajemo sir, sol, jaje i sve zajedno pomiješamo.
Daljnji postupak:
Stoljnjak na kojem ćemo razvaljati tijesto predhodno pobrašnimo. Razvučemo tijesto po cijeloj duljino stola, ostavimo ga da tako odstoji kojih 15 minuta.
Tijesto pokapamo uljem i nadjenemo filom. Tijesto zamotamo pomoču stoljnjaka, te ga u jednom komadu savinemo i položimo u protvan. Pokapamo ga uljem na vrhu i pečemo u pečnici na 200 stupnjeva, 30 minuta.



Slankasti bučin Creme Caramel

Karamel:

250 g šećera
½ čajne žličice soli
vode po potrebi
Krema od buče:
150 g pirea od buče
250 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
3 jaja
2 žumanjka
90 g šećera
Prstohvat cimeta
½ čajne žličice vanilije
Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu, procijediti.
Kristalizirani Praline od bučinih koštica (dekoracija):
250 g šećera
bučine koštice

Postupak krema od buče:
Buču prerezati na pola i peči ju u pečnici na 160 stupnjeva oko 40 minuta. Kada je buča ispečena, maknuti sjemenke. Pečenu buču staviti u posudu za blendanje. Dodati malo soli, slatko vrhnje, mlijeko, cimet, vanijiju, šećer, tri  jaja i dva žumanjka. Sve skupa izmiksati u blenderu. Izmiksanu smijesu procijediti. Rasporediti po zdjelicama i staviti u dublji protvan za pečenje. Doliti tople vode do polovine kalupa. Staviti peći u pećnicu na 160°C oko 40 min. Ohladiti u vodi, spremiti u hladnjak preko noći.
Postupak karamel:
Šećer staviti u lončić pa dodati malo po malo vodu da se dobije tekstura mokrog pijeska. Staviti na štednjak i kuhati bez miješanja do lijepog karamela pred kraj dodati sol. Kada je karamel kuhan, staviti posudu u hladnu vodu da se malo ohladi, odnosno da šećer ne izgori. Sipati u keramičke posudice. Pustiti da se ohladi.
Postupak kristalizirani praline od bučinih koštica (dekoracija):
U ostatak kuhanog karamela staviti bučine koštice i energično miješati.  Smjesu isipati na silikonsku podlogu, ostaviti da se ohladi.Lomiti u manje komade pa ukrasiti Creme Caramel.
Daljnji postupak:
Ohlađenu kremu izvaditi iz posudice na tanjurić. Kremu dekoriramo pralinama od bučinih sjemenki. Na vrh ukrasimo listićima mente ili matičnjaka.





I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.


Ocijeni članak

Prosječna ocjena: 5 Broj ocjena: 2